Drie ministers van Financiën in minder dan een week

Pravin Gordhan in 2014. FOTO: Mike Hutching / Reuters
Pravin Gordhan in 2014. FOTO: Mike Hutching / Reuters

JOHANNESBURG – Voor de tweede keer in vier dagen heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zijn minister van Financiën vervangen. Afgelopen zondag werd Pravin Gordhan aangesteld als minister, die eerder deze functie had van 2009 tot 2014.

Gordhan volgt David van Rooyen op. Hij kreeg de titel minister van Financiën op 9 december. Vóór hem was Nhlanhla Nene deze minister. Door het plotselinge ontslag van Nene, een gerespecteerde politicus, daalde de Rand onmiddellijk met vijf procent ten opzichte van de dollar en de aandelenkoersen daalden. Hij werd ontslagen omdat hij aandrong op het terugdringen van de overheidsuitgaven.

President Zuma zegt de afgelopen dagen veel verzoeken te hebben gehad om zijn besluit te heroverwegen. Als reactie op de negatieve economische gevolgen van het ontslag van Nene, heeft hij van Rooyen gelijk ontslagen. Door de benoeming van Gordhan als minister van Financiën lijkt de koers van de rand weer wat te klimmen.

Critici zeggen echter dat de reputatieschade van Zuid-Afrika en van president Zuma blijvend zullen zijn. “Zuma was Russisch roulette met onze economie aan het spelen de afgelopen vijf dagen”, zegt de Democratische Alliantie, de belangrijkste oppositiepartij van het land, in een verklaring.

 

Bronnen:

http://www.nytimes.com/2015/12/15/world/africa/david-van-rooyen-south-africa-finance-minister-pravin-gordhan.html?_r=0

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/southafrica/12049711/South-African-president-Jacob-Zuma-swaps-finance-ministers-three-times-in-five-days.html

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.