Hond van Thaise koning beledigen strafbaar

De Thaise koning met zijn hond Tongdaeng.  Bron: Reuters
De Thaise koning met zijn hond Tongdaeng.
Bron: Reuters

De Thaise Thanakorn Siripaiboon wordt verdacht van het beledigen van de hond van de koning. Hij zou de viervoeter Tongdaeng, ook wel Copper genaamd, in een sarcastisch bericht op het internet bespot hebben. In Thailand is het verboden de leden van het koninklijk huis te beledigen. De Thaise fabrieksmedewerker kan voor het bericht vijftien jaar cel krijgen. 

De hond van de koning Bhumidol Adulyadej is een geliefd figuur in Thailand. De koperkleurige straathond werd in 1998 gered door de koning. Hij schreef vier jaar later boek over het huisdier, gevuld met foto’s van de hond en de koning samen. Maar het bleef niet bij een boek: dit jaar verscheen Khun Tongdaeng in de Thaise bioscopen, een animatiefilm over de viervoeter.

Volgens de advocaat van Thanakorn Siripaiboon is het belachelijk dat de wet ook van toepassing is op de hond van het koningshuis. Naast het beledigen van de hond wordt Siripaiboon ook verdacht van het beledigen van de militaire macht, waar hij 37 jaar gevangenisstraf voor kan krijgen.
Bron: The Guardian, The New York Times.

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.