India neemt nieuwe anti-verkrachting wet aan

India heeft een wet aangenomen dat jongeren tussen de 16 en 18 als volwassen zal berechten in zware misdaden zoals verkrachting en moord. Voorheen kon deze doelgroep maar tot maximaal 3 jaar straf worden veroordeeld.

De zaak riep in India op tot veel protest. Bron: Flickr
De zaak riep in India op tot veel protest. Bron: Flickr

Recent kwam de jongste veroordeelde die betrokken was in 2012 bij de bus verkrachting in Delhi vrij. De zaak waarbij een 23-jarige psychologie studente in een rijdende bus door zes mannen werd verkracht werd ging de hele wereld over. Ook zorgde de zaak ervoor dat de autoriteiten in India werden gedwongen om nieuwe en strengere wetten aan te nemen tegen het vrouwengeweld.

De vroege vrijlating van de jongen riep veel kritiek op in India. Ook de ouders van de jongen waren betrokken bij de champagne om de wet te veranderen. De actievoerders hopen dat de wet jongeren zal behoeden om misdaden te plegen. De moeder van het bus slachtoffer liet weten tevreden te zijn met de nieuwe wet. ‘’Maar ik ben verdrietig dat mijn dochter hier niets aan heeft gehad’’, voegde ze toe.

De nieuwe wet zal echter niet van toepassing zijn op de pas vrijgelaten jongen. Maar zal in de toekomst alle jongeren boven de 16 aangaan. De wet komt op het goede moment, volgens de autoriteiten is er een stijging in de jeugdcriminaliteit in India. Afgelopen jaar werden 38,565 jeugdzaken in India geregistreerd, waaronder verkrachtingen en moorden.

De overige vier veroordeelde die vastzitten voor de verkrachting zijn bezig om hun doodsstraf aan te vechten. De vijfde betrokkenen is al overleden in de gevangenis.

Bronnen:

http://www.bbc.com/news/world-asia-india-35161193

http://timesofindia.indiatimes.com/india/New-anti-rape-law-comes-into-force/articleshow/19359543.cms

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.