Nederlandse advocaat noemt eis Poch ‘onvoorstelbaar’

Julio Poch (Bron: ANP)
Julio Poch (Bron: ANP)

UTRECHT – In Argentinië heeft het Openbaar Ministerie levenslang cel geëist tegen de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch. Poch zou dodenvluchten hebben uitgevoerd tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983 in Argentinië. Zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops noemt de eis onvoorstelbaar.

‘Voor Poch, die ik maandag sprak, is dit een enorme klap. Toch hebben wij nog steeds vertrouwen in de enige juiste uitkomst in deze zaak: vrijspraak’, zegt de Nederlandse advocaat van Poch, die nog regelmatig contact heeft met zijn client in Argentinië. Volgens Knoops zou de levenslange eis tegen Poch en 51 medeverdachten ‘in een kwartiertje’ zijn besloten door het Argentijnse Openbaar Ministerie.

Dit kwartiertje vond vorige week plaats op de laatste dag van het Argentijnse presidentschap van Cristina Kirchner. Poch denkt door het besluit van het Argenstijnse OM slachtoffer te zijn van een politiek proces. De regering vond het namelijk heel belangrijk om de betrokkenen bij het militaire regime alsnog te berechten. Argentinië heeft sinds vorige week ook een nieuwe president, Mauricio Macri. ‘Hij staat voor onafhankelijk rechtspraak. Die is er twaalf jaar niet geweest’, aldus Poch.

Julio Poch woonde en werkte vanaf 1988 in Nederland. Hij was een voormalig Transavia piloot. Op 22 september 2009, de laatste vlucht voor zijn pensionering, werd hij aangehouden op het vliegveld van Valencia op verzoek van de Argentijnse justitie.

 

  1. Marcel Haenen (NRC). ‘Kranzinnige eis tegen Poch’. Geraadpleegd via LexisNexis. http://academic.lexisnexis.eu.www.dbproxy.hu.nl/?lni=5HMB-53N1-JC8W-Y1KC&csi=263237&oc=00240&perma=true

 

  1. Poch hoort levenslang eisen in Argentinië. Geraadpleegd via LexnixNexis. http://academic.lexisnexis.eu.www.dbproxy.hu.nl/?lni=5HM4-KTD1-JCV2-F3FH&csi=263237&oc=00240&perma=true
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.