President Argentinië verbreekt traditie

BUENOS AIRES – De president van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, weigert om de inauguratie van haar opvolger Mauricio Macri bij te wonen. Dit is de eerste keer in 30 jaar tijd dat het presidentiële stokje niet niet in persoon zal worden doorgegeven. Kirchner beweert dat haar opvolger naar haar geschreeuwd zou hebben bij een argument over hoe en wanneer de ceremonie plaats zou vinden.

Met de inauguratie van de nieuwe president wordt ook gelijk een eind gemaakt aan de meer dan een decennium heersende populistische regering, met de belofte om de worstelende economie van het land te doen herleven.

De getouwtrek over de ceremonie kwam doordat mevrouw Kirchner wil dat het wordt gehouden in het Congres, waar ze sterke steun heeft, terwijl Macri wil dat het wordt gehouden in het presidentiële paleis Roze Huis. Al dagenlang maakten de twee hier ruzie over, en in een telefoongesprek liepen de emoties hoog op. Fernández twitterde een tirade van woedende berispingen naar hem toe en zei dat het geen manier was om een vrouw te behandelen.

Aangezien Kirchner de sjerp en staf niet kan overdragen, ontstond er een logistiek probleem. De rechter bood uitkomst en besloot dat Macri vanaf de nacht van woensdag op donderdag om twaalf uur president zal zijn.

Door deze woordenstrijd besloot Fernández de machtsoverdracht te boycotten. Ze kondigde ook aan dat ze de presidentiële Twitter-account met 324 duizend volgers niet zou overdragen aan Macri, en dwong de nieuwe regering om opnieuw te beginnen.

 

Bronnen:

  1. The Guardian: Mauricio Macri sworn in as Argentina’s first non-Peronist president in 14 years

http://www.theguardian.com/world/2015/dec/10/mauricio-macri-argentina-president-cristina-fernandez

  1. The New York Times: Mauricio Macri, Argentina’s New President, Is Sworn in Amid Feud With Predecessor

http://www.nytimes.com/2015/12/11/world/americas/argentina-president-mauricio-macri-sworn-in-snubbed-by-kirchner.html?_r=0

  1. The Wall Street Journal: Argentina Inaugurates President Mauricio Macri

http://www.wsj.com/articles/argentina-inaugurates-president-mauricio-macri-1449788730

  1. The Telegraph: Cristina Kirchner refuses to attend Mauricio Macri’s inauguration

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/argentina/12041813/Cristina-Kirchner-refuses-to-attend-Mauricio-Macris-inauguration.html

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.