Regering Colombia en FARC in gesprek over einde burgeroorlog

UTRECHT – De regering van Colombia en de FARC zijn weer een stap dichterbij het beëindigen van de langstlopende burgeroorlog ter wereld. Het conflict loopt al bijna vijftig jaar en heeft 220 duizend levens geëist. Dinsdag vonden de twee partijen een overeenkomst in Havana, waar de bespreking plaatsvond.

Op 23 maart volgend jaar moet er een definitief en uitvoerbaar plan klaarliggen om een eind te maken aan de burgeroorlog in Colombia. De overeenkomsten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Anderhalf jaar geleden begonnen slachtoffers van de FARC, paramilitaire groeperingen en overheidstroepen al met het aandienen van voorstellen om de oorlog te stoppen.

De 63-pagina tellende overeenkomst die er nu ligt bevat maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de waarheid over de daden van de FARC boven water komt, misdadigers gestraft worden en de slachtoffers materiele en symbolische vergoedingen verschaffen voor de geleden schade. Om dit te bewerkstelligen zal er een tribunaal opgericht worden die amnestie kan verschaffen aan de mensen die geen oorlogsmisdaden zijn begaan. Een ander tribunaal moet er voor zorgen dat de mensen die dit wel gedaan hebben gestraft worden. Tot slot is er nog een commissie aangesteld die de aard van het vijftig jaar durende conflict moet onderzoeken.

Rechters die de oordelen moeten vellen zullen niet gekozen worden door een van de twee partijen om hun onafhankelijkheid te kunnen garanderen.

Tijdens de processen wordt er getracht zoveel mogelijk amnestie toe te passen. Mensen die schuld bekennen zullen ontzien worden tijdens hun strafproces. Critici zeggen dat FARC-leden door deze nieuwe regeling de dans misschien ontspringen en onder hun straffen uit kunnen komen. In januari zullen de gesprekken voortgezet worden en wordt er bekeken hoe de FARC verder ontwapend kan worden.

 

Bronnen:

The Guardian

Colombia Reports

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.