Russische rechtbank vaardigt arrestatiebevel uit tegen voormalig oligarch Chodorkovski

 

Bron AFP: Mikhail Chodorkovski
Bron AFP: Mikhail Chodorkovski

UTRECHT – In Rusland zou een arrestatiebevel zijn uitgesproken tegen Mikhail Chodorkovski, gemeld door persbureau Ria Novosti op basis van een Russisch onderzoekscomité. Chodorkovski was de eigenaar van olieconcern Joekos en werd in 2005 veroordeeld wegens fraude en belastingontduiking. In 2013 werd hij vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Siberië en de afgelopen tijd bracht Chodorkovski door in het buiteland.

Mikhail Chodorkovski groeide uit tot de rijkste man van Rusland in de jaren 90 door zijn oliebedrijf Joekos. De rijke Chodorkovski had hierdoor grote landelijke politieke invloed in de jaren van Russisch bewind onder president Jeltsin. Toen president Poetin in maart 2000 werd gekozen als president, werd deze politieke macht van Chodorkovski beperkt. Oligarchen mochten zich niet bemoeien met de landelijke politiek en Poetin wilde meer staatscontrole krijgen over de economie. De kritische houding van Chodorokovski op Poetin’s beleid kwam hem duur te staan. In 2005 werd hij veroordeeld tot 10 jaar Siberisch kamp. Zijn olieconcern werd gerenationaliseerd door middel van een veilig die werd gewonnen door staatsoliebedrijf Rosneft.

Chodorkovski’s vloog na zijn vrijlating in 2013 direct naar het westen. In de jaren na zijn vrijlating is hij politiek actief in de anti-Poetinbeweging. De voormalig oligarch heeft zich altijd ingezet voor meer democratie en een open samenleving. Het uitgevaardigde bevel zou een poging kunnen zijn om de kritische toon van Chodorkovski richting Poetin achter gesloten deuren te krijgen.

 

 

Noot: Dit is de Russische bron, RIA, die het arrestatiebevel van de Russische rechtbank bevestigd.

  1. http://ria.ru/incidents/20151223/1347446497.html

Vertaald via Google vertalen

  1. Cursus Wilde Oosten, Aantekeningen Les 2. Docent: Karel Onwijn
  2. Russisch arrestatiebevel tegen oligarch Codorkovski.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/russisch-arrestatiebevel-tegen-oligarch-chodorkovski~a4213141/

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.