West-Afrikaanse land Guinee volledig Ebola vrij verklaard

Guinee is volledig Ebola vrij verklaard door The World Health Organization (WHO). Twee jaar geleden brak de epidemie uit in het West Afrikaanse land. Eerder dit jaar werden buurlanden Sierra Leone en Liberia al Ebola vrij verklaard door de organisatie.

De Ebola epidemie heeft de afgelopen jaren meer dan 2,500 mensen gedood in het land. De bevolking van Guinee verwacht dat de uitspraak zal worden gevierd met concerten en vuurwerk. ‘’Het is het beste nieuwjaarscadeau dat God aan Guinee kon geven, en het beste nieuws dat de bevolking kon hopen’’, laat een Ebola overlevende weten aan de AFP nieuwsorganisatie.

Een land wordt pas Ebola vrij verklaard nadat het een aantal stadia heeft doorlopen. Nadat het laatste Ebola slachtoffer twee keer negatief is getest gaat er twee keer een periode van 21 dagen in wanneer er geen Ebola gevallen mogen worden ontdekt. Pas nadat een land dit traject heeft doorlopen wordt het Ebola vrij verklaard. Dit nieuws betekend echter niet dat alle gevaren van de baan zijn. ‘’We moeten erg voorzichtig zijn, de ziekte is nog niet helemaal uitgeroeid’’, vertelt een verpleger.

Bron: Flickr
Bron: Flickr

In een verklaring liet de WHO zijn felicitaties uit naar de regering en de bevolking van Guinee. Ook liet de organisatie weten dat er tussen Maart en November dat de ziekte nog 10 keer in kleine gevallen is uitgebroken. De WHO laat weten dat ze de komende maanden het land nog niet zullen verlaten. Ze zullen blijven controleren en ook de reddingsteams zullen het land nog niet verlaten tot het einde van 2016. ‘’De komende maanden zijn absoluut cruciaal’’, liet Dr Bruce Aylward van het Ebola reddingsteam weten. ‘’Dit is de periode wanneer landen zeker moeten zijn dat ze volledig voorbereid zijn om de ziekte te voorkomen, opsporen en dat ze kunnen reageren op nieuwe gevallen.’’

Ook UNICEF laat weten blij te zijn met het goede nieuws, maar spreekt ook zijn scepsis uit. ‘’We moeten niet vergeten dat de kinderen in Guinee flink geraakt zijn door de Ebola crisis. 22.000 kinderen verloren een of beide ouders in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Ze zijn getraumatiseerd en zullen dit altijd met zich mee dragen. Voor deze kinderen eindigt het Ebola verhaal niet vandaag. Laten we ons voor deze kinderen blijven inzetten’’, aldus UNICEF’s Guinee vertegenwoordiger Dr. Mohamed Ag Ayoya.

Bronnen:

http://www.bbc.com/news/world-africa-35191676?ns_mchannel=social&ns_campaign=bbc_breaking&ns_source=twitter&ns_linkname=news_central

http://www.unicef.org/media/media_89684.html

http://allafrica.com/stories/201601141544.html

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.