De Verenigde Naties gaan vredesakkoord Colombia en FARC begeleiden

Humberto de la Calle, links voor, hoofd vredesonderhandelingen van Columbia, schudt de hand met Ivan Marquez, hoofdonderhandelaar van de FARC in Havana, Cuba in december vorig jaar. Foto: Ramon Espinosa/AP
Humberto de la Calle (l), hoofd vredesonderhandelingen van Colombia, schudt de hand met Ivan Marquez, hoofdonderhandelaar van de FARC, in Cuba december vorig jaar. Foto: Ramon Espinosa/AP

De Verenigde Naties (VN) hebben maandag een overeenkomst gesloten voor een einde aan het langdurige conflict tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen. De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie aangenomen die, op verzoek van de twee partijen, een politieke missie met ongewapende internationale waarnemers wordt. De missie gaat minimaal 12 maanden duren en moet ervoor zorgen dat er een definitieve wapenstilstand komt en een einde aan de vijandelijkheden tussen Bogota en FARC-rebellen. 

Het conflict tussen Colombia en de FARC-rebellen is al sinds 1964 gaande en heeft al 220.000 slachtoffers veroorzaakt. In december gaven de vijanden nog aan dat ze een overeenkomst hadden bereikt over de vrede, maar hebben later om de hulp van de Verenigde Naties gevraagd.

Juan Manuel Santos, de Colombiaanse president, zegt: “Het besluit van de Veiligheidsraad betekent dat we niet meer alleen, maar hand in hand met de VN en de hele wereld, tegen het einde van deze oorlog strijden.” Groot-Brittanië heeft de maatregel ingediend. “Het is de eerste keer sinds tijden dat een land ervoor kiest om zelf de Veiligheidsraad te vragen en dat de VN de macht hebben rond belangrijke delen van een vredesakkoord”, vertelt de Britse afgevaardigde Matthew Rycroft.

Maria Angela Holguin Cuellar, de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken vertelt: “De bereidheid van de leden van de Veiligheidsraad om met Colombia aan deze kwestie te werken is essentieel voor het succes van het proces. We zien een hoopvolle toekomst voor ons met ruimte voor verzoening, dat nodig is om onze samenleving te vernieuwen.”

Woensdag 23 maart moet het definitieve vredesakkoord gereed zijn.

BRONNEN:

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.