35 doden bij zelfmoordaanslagen Kameroen

Bron: BBC.
Bron: BBC.

Bij zelfmoordaanslagen in het noorden van Kameroen zijn gisteren zeker 35 doden gevallen en meer dan 50 gewonden. Het is de tweede keer in een maand tijd dat er zelfmoordaanslagen zijn gepleegd in de stad Bodo. Boko Haram, de terreurbeweging uit Nigeria, wordt er van verdacht achter de aanslag te zitten.

Vier zelfmoordterroristen bliezen zich rond tien uur ‘s ochtends op op een drukke markt en bij ingangen van de stad die dicht bij het bolwerk van Boko Haram ligt. Een getuige uit de stad zei dat twee van de aanslagplegers tienermeiden waren die de bommen verstopt hadden in zakken graan. Volgens een lokale woordvoerder zijn de aanslagplegers ongezien de stad binnen gekomen door gebruik te maken van de stofwinden die in deze tijd van het jaar veel voorkomen. De burgerwacht van de stad heeft ze hierdoor niet opgemerkt terwijl ze ‘s nachts de stad inkwamen. Hij verwacht dat het dodenaantal nog verder zal oplopen omdat veel van de gewonden er ernstig aan toe zijn.

Kameroen is onderdeel van de coalitie die tegen Boko Haram vecht en wordt ter hoogte van Bodo slechts van Nigeria gescheiden door een kleine rivier. De afgelopen tijd is het geweld door Boko Haram in het noorden van Kameroen flink toegenomen. In december wilden twee vrouwen een aanslag plegen in Bodo maar werden ze tegen gehouden waardoor alleen zij om het leven kwamen en op 13 januari kwamen twaalf mensen om het leven bij een aanslag op een moskee in de plaats Kouyape.

Als antwoord op de aanvallen heeft het leger van Kameroen invallen gedaan in Nigeria. Dat melde Issa Tchiroma Bakary, Kameroen’s minister van communicatie op maandag avond. Hierbij zijn 17 Boko Haram strijders om het leven gekomen. “De zelfmoordterroristen zijn naar Kameroen begeleid door Boko Haram strijders,” zei Bakary. “We moeten hen vinden, waar ze ook zijn.”

The Guardian

BBC

The New York Times

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.