China laat Zweedse mensenrechtenactivist vrij

Bron: BBC
Bron: BBC

De Zweedse mensenrechtactivist Peter Dahlin is door China vrijgelaten en het land uitgezet. Hij werd verdacht van het beschadigen van de nationale veiligheid. De 35 jarige Peter werd sinds begin januari vastgehouden na hardhandig optreden tegen mensenrechtenadvocaten en activisten. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken verwelkomt zijn vrijlating maar heeft wel haar zorgen uitgesproken over een ander Zweed die vastzit in China.

Dahlin werd in de eerste week van januari opgepakt toen hij China wilde verlaten om naar Thailand te gaan. Ten minste elf van de juridische werknemers en mensenrechtenadvocaten die deze maand werden opgepakt zijn beschulding van ondermijning van het gezag van de Chinese overheid of het aanzetten daartoe. Zulke zware beschuldigingen worden meestal gebruikt om lange straffen uit te delen aan dissidenten.

De omstandigheden voor Dahlin’s onverwachte vrijlating zijn niet direct duidelijk, maar volgde op een toenemende ongerustheid bij Westerse overheden nadat hij op de Chinese televisie zijn overtredingen bekende. Deze bekentenissen zijn volgens de organisatie waar hij voor werkt onder dwang afgelegd.

Michael Caster, een woordvoerder van Chinese Urgent Action Working Group (CUAWG), heeft gezegd dat hij dankbaar is dat zijn vriend en collega veilig terugkeert naar Zweden. De vrijlating moet volgens hem alleen er niet voor zorgen dat het feit dat er nog vele leden van de Chinese mensenrechtengemeenschap vast zitten wordt vergeten. “Ze zitten vast voor niets meer dan het aandacht vragen voor en het beschermen van de rechten van alle Chinese burgers. Ik hoop dat de internationale gemeenschap aandacht blijft vragen voor hun zaken, net als ze gedaan hebben voor Peter.”

Hans Dietmar Schweisgut, hoofdvertegenwoordiger van de Europese Unie in China, heeft gezegd dat het een “zeer zorgwekkend trend” is. Dit zei hij in antwoord op een vraag over Peter Dahlin’s zaak en de weigering van de Chinese overheid om het visum van een Franse journalist te vernieuwen eind 2015.

BBC

The Guardian

The New York Times

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *