Iran’s historische deal boezemt Saoedi-Arabië angst in

Door Nore Witte
Teheran – De spanning tussen Iran en Saoedi-Arabië bouwt op naarmate de sancties tegen Iran langzamerhand worden opgeheven. Dit is een onderdeel van de deal die Iran sloot met de Verenigde Staten. Saoedi-Arabië kijkt wanhopig en met angst toe. Desondanks heeft het land geen officieel bezwaar gemaakt.

Wel klaagde Saoedi-Arabië over de bevredigingspolitiek van Obama toen de deal werd afgerond. Saoedi-Arabië denkt dat Iran een onbetrouwbare vijand is die gebruikt maakt van de loyale houding van de Verenigde Staten.  In ruil voor het opheffen van de sancties, mag Iran geen nucleaire activiteiten ondernemen.

Miljarden dollars gingen verloren van de Saoedi’s en andere Golfstaten op het moment dat Iran opnieuw kon toetreden tot de wereldwijde oliemarkt. Iran hanteert lage prijzen wat grote economische gevolgen met zich meebrengt voor andere landen in de regio. Toch is dit niet de grootste angst van Saoedi-Arabië. Het conservatieve Islamitische land baart denkt dat de invloed van Iran op andere landen in het Midden-Oosten gevaarlijk is. Zo zou Saoedi-Arabië vrezen voor een intensivering van geweld.

Nog voordat de sancties definitief eindigde, was er al sprake van een dramatische ontwikkeling in de vijandige relatie tussen Teheran en Riyadh. De Saoedische overheid besloot onlangs een belangrijke Iraanse geestelijke de doodstraf te geven. Iran en Westerse mensenrechtenorganisaties claimen dat SA een politiek andersdenkende hebben vermoord. Als tegenreacties bestormde Iraanse burgers de ambassade van Saoedi-Arabië in Teheran.

Ook de ramp die afgelopen zomer voltrok in Mekka, waarbij honderden Iraanse pelgrims werden vermoord, zorgde voor een nieuw dieptepunt in de vijandige relatie tussen beide landen. Dit is deels te verklaren vanuit een historische achtergrond. Iran heeft Hezbollah altijd gesteund in Libanon, Bashar in Syrië en een deel van Irak, terwijl Saoedi-Arabië hen als vijanden beschouwt. Daarnaast beschuldigt Iran Saoedi-Arabië van het financieren van IS en houdt het land zelfs verantwoordelijk voor de oprichting van de terreurorganisatie.

Bron: Yahoo Iraanse burgers bestormen de ambassade van Saoedi-Arabië.
Bron: Yahoo
Iraanse burgers bestormen de ambassade van Saoedi-Arabië.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.