Istanbul: 10 doden bij zelfmoordaanslag

Bij een zelfmoordaanslag in het toeristische hart van Istanbul kwamen vandaag zeker 10 mensen om het leven. De aanslag werd gepleegd door een IS-sympathisant die een bomgordel droeg. Er zijn zeker 10 doden gevallen en vijftien mensen raakte gewond.

Rond 10 uur vanmorgen blies de man zich op op het Sultanahmetplein in Istanbul. Het plein ligt midden in het Europese deel van de stad, dichtbij de Thedosius obelisk. De dader is een 28-jarige jongen van Syrische afkomst die lid was van de Islamitische Staat. Dit werd vandaag bevestigd door de president Erdogan. ‘’Het was een zelfmoordterrorist, ik was daar en zag het en rende snel naar mijn hotel. Daar was het chaos en iedereen rende overal heen’’, zo laat een ooggetuige weten aan BBC.

Turkije heeft een lijst met mensen die door de staat in de gaten worden gehouden op het gebied van terrorisme. De dader van de aanslag van vanmorgen staat niet op deze lijst, zo laat de Turkse premier Ahmet Davutoglu weten. Hij is in gesprek met de ministers van Binnenlandse- en Buitenlandse Zaken en de inlichtingendiensten en de politie. Erdogan laat weten dat Turkije het hoofddoelwit was voor alle terroristen in de regio.

Bij de aanslag kwamen vooral buitenlandse toeristen om, waaronder zeker 8 Duitsers. Dit werd later vandaag bevestigd door Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse zaken. Negen andere Duitsers raakte bij de aanslag zwaargewond en zeker zes Duitsers lichtgewond. Bij de aanslag werden ook mensen van Turkse afkomst geraakt en een Noor en een Peruaan. De Duitse bondskanselier Merkel liet weten te rouwen voor de doden en te denken aan hun families. ‘’Zij zullen nu moeten leven met de verschrikkelijke pijn wetende dat een geliefde niet zal terugkomen uit Istanbul.’’

De winkels en restaurants in het gebied zijn gewoon open gegaan vanavond. Duitsland heeft opgeroepen om de toeristische plaatsen in Istanbul te mijden.

Op dit kaartje is te zien waar de aanslag plaatsvond in het centrum van Istanbul. Bron: BBC
Op dit kaartje is te zien waar de aanslag plaatsvond in het centrum van Istanbul. Bron: BBC

Bronnen:

http://www.bbc.com/news/world-europe-35290760

http://www.aljazeera.com/news/2016/01/istanbul-tourist-district-rocked-explosion-160112084624519.html

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.