Keniaanse troepen teruggehaald uit Somalië

Nairobi – Keniaanse troepen zijn teruggehaald van twee militaire bases in Somalië. Eén van de bases is eerder aangevallen door de militante Islamitische groep Al-Shabab. Dit vertelde burgers aan BBC. 

Nadat de troepen de zuidelijke stad Badhadhe verlieten, namen Al-Shabab strijders de stad meteen over. Soldaten vertrokken ook uit el-Ade, waar de Islamitische groep twee weken geleden honderd Keniaanse soldaten vermoordden.

Ondanks de terugtrekking van de groepen, ontkent een Keniaanse woordvoerder dat daar sprake van is. Hij spreekt van een normale operationele manoeuvre.

Kenia draagt ongeveer vierduizend troepen in de strijd tegen de militanten in Somalië. Het land heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel militairen zijn omgekomen in de aanval in el-Ade, wat gelegen is in de zuid-westelijke regio van Gedo.
Als de cijfers van Al-Shabab kloppen, dan zou het de dodelijkste aanval op Keniaanse troepen zijn sinds de komst in 2011.

Somalische minister Shurie heeft aan de BBC verteld dat het vervelend was dat de troepen zich terugtrokken uit Badhadhe. Volgens hem voelt de regering zich slecht over de inname van de stad door Al-Shabab.
Burgers vertelden aan BBC dat zij de militanten verwelkomden, doordat zij slecht werden behandeld door de Keniaanse soldaten.
Tijdens de Keniaanse aanval vielen enkele burgerslachtoffers.

Het terugtrekken van troepen is niet ongebruikelijk in een oorlog situatie, aldus BBC. Vooral door de aanval op el-Ade. De veiligheid van de Keniaanse troepen bleken in het geding. Daarom worden de troepen op andere plekken geplaatst. In ieder geval weg van het gebied waar Al-Shabab mijnen en andere bommen in de grond heeft geplaatst.
Waar troepen ook geplaatst worden, ze zullen onder toezicht van Afrikaanse Unie Leger vallen, zodat samenwerking gestimuleerd kan worden tussen Keniaanse en Somalische troepen.

Uit rapporten van Somalia blijkt dat het Keniaanse leger niet de harten van de burgers heeft gewonnen. In tegenstelling, al-Shabab wordt in veel plaatsen vrolijk onthaald.

Bronnen:

  1. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-35408463
  2. http://www.usnews.com/news/world/articles/2016-01-26/kenyan-troops-pull-out-of-somali-town-after-deadly-attack
  3. http://www.standardmedia.co.ke/article/2000189522/kenyan-troops-abandon-somali-camp-move-closer-to-kenyan-border

Het lukte niet om een foto te uploaden.

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.