Saudi-Arabië voert 47 executies uit: tot ongenoegen van buurlanden

Onder de geëxecuteerde is de sjiitische Nimr Bagr Al-Nimr. Bron: FlickR
Onder de geëxecuteerde is de sjiitische Nimr Bagr Al-Nimr. Bron: FlickR

Saudi-Arabië heeft vandaag 47 gevangenen geëxecuteerd die waren veroordeeld voor terrorisme. Onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr Bagr al-Nimr en de bij al-Qaeda betrokken Faris al-Zahrani.

Onder de veroordeelde zaten gevangenen die gelinkt waren met meerdere aanslagen van Al-Qaeda in Saudi-Arabië in de tijd van 2003-2006. De executies werden op 12 verschillende locaties tegelijkertijd uitgevoerd. Al-Zahrani was langere tijd een van de meest gezochten terroristen in het land.

Saudi-Arabië claimt geen onderscheid te hebben gemaakt in de vorm van terreur die de gevangenen hadden gepleegd. Alle gevangen waren een gevaar voor de burgers en de economie van Saudi-Arabië. ‘’Deze groep volgde de voetstappen van de duivel. Met hun terreurdaden is het bloed van onschuldige mensen vergoten met het doel de stabiliteit in het land te ondermijnen’’, aldus het ministerie van Binnenlandse zaken in het land zelf.

De Iraanse ayatollah en oud-president Mohammad Khatami lieten vandaag weten niet blij te zijn met de daad van Saudi-Arabië.’’ Dit zal het heldere bloed van de koninklijke familie van Saudi-Arabië besmeuren en die zal wissen uit zijn geschiedenisboeken’’. Iran gaf al eerder aan dat Saudi-Arabië ‘’een hoge prijs’’ zou betalen wanneer het land Nimr zou executeren. ‘’De islamitische wereld zal luid protesteren en dit schandelijke regime zo veel mogelijk aan de kaak stellen ‘’ laat Khatami weten.

Meerdere landen in het midden-Oosten hebben hun ongenoegen over de situatie uitgesproken. Libanon en Jemen lieten vandaag weten het niet eens te zijn met deze beslissing. En ook de Irakezen hebben vandaag opgeroepen om alle banden met Saudi-Arabië door te snijden. ‘’Het is een ernstig misdrijf dat de poorten van de hel heeft geopend’’, laat Qassam al-Araji weten. Monqtada al-Sadr een prominente sjiitische geestelijke heeft opgeroepen tot demonstraties in Irak en in de Golfstaten.

 

Bronnen:

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35213244

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/02/saudi-arabia-executes-47-people-in-one-day-including-iranian-cleric

http://www.aljazeera.com/news/2016/01/saudi-announces-execution-47-terrorists-160102072458873.html

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.