Uitlevering ‘El Chapo’ kan nog jaar duren

De uitlevering van befaamde drugsbaas ‘El Chapo’ naar Amerika kan nog zeker een jaar duren, zo laat Mexico weten. Guzman is sinds 2 dagen weer gevangen, nadat hij zes maanden lang gezocht werd na zijn ontsnapping in Juli.

Guzman ontsnapte uit de Altiplano gevangenis door een 1,5 km lange tunnel. Hij werd vrijdag opgepakt in Los Mochis, een stad aan zee in Noordoost Mexico. Tijdens deze operatie werden vijf andere aanwezigen gedood. De drugsbaas is in Amerika aangeklaagd in zeven verschillende staten. Hij zit vast wegens beschuldigingen van drugsmokkel en andere drugs gerelateerde berichten.

'El Chapo' bij een van zijn eerdere arrestaties. Bron: Flickr
‘El Chapo’ bij een van zijn eerdere arrestaties. Bron: Flickr

De Mexicaanse wet staat toe dat Guzman ‘El Chapo’ zijn uitlevering kan aanvechten. Dit proces zal officieel zondag beginnen. Zijn advocaat zal er alles aan doen om uitlevering naar de VS te voorkomen. Juan Pablo Badillo, een van Guzman’s advocaten, zegt dat hij de aanvraag tot aan de hoogste rechtbank in Mexico zal aanvechten.

De Mexicaanse veiligheidsdienst laat weten dat de gevangenis sinds de ontsnapping is aangepast. Daarnaast heeft de gevangenis een nieuw beveiligingssysteem geïnstalleerd om ook de bezoekers en de werknemers in de gaten te houden. Deze vernieuwde veiligheidssystemen waren nodig aangezien de gevangenisbewakers pas 20 minuten door hadden dan Guzman ontsnapt was. Dit terwijl er tijdens de ontsnapping naar verluid veel kabaal te horen was. Na de ontsnapping is de baas van de gevangenis samen met meerdere werknemers gearresteerd.

Mexico overweegt om ook Sean Penn te onderzoeken. De acteur interviewde Guzman

afgelopen jaar na zijn ontsnapping uit de gevangenis. Door het interview was het voor de Mexicaanse autoriteiten makkelijker om de schuilplaats van Guzman te vinden. Het interview duurde zo’n zeven uur en ging over allerlei onderwerpen zoals drugssmokkel. Het interview was gepubliceerd in het muziekblad Rolling Stone.

 

Bronnen:

http://www.aljazeera.com/news/2016/01/mexico-opens-extradition-proceedings-el-chapo-160111041433606.html

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35278176

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.