Zika virus ‘verspreidt zich waarschijnlijk over heel America’ volgens Wereldgezondsheidsorganisatie

Bron: BBC.
Bron: BBC.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de kans groot is dat het Zika virus zich over heel Noord en Zuid Amerika verspreidt. De infectie, die onder andere lichte koorts en hoofdpijn veroorzaakt, is al in 21 landen in de Caraïben, Noord en Zuid Amerika aangetroffen. Zelfs naar het Verenigd Koninkrijk hebben reizigers de ziekte meegenomen.

De ziekte wordt gekoppeld aan duizenden baby’s die met onderontwikkelde hersenen worden geboren. Sommige landen hebben daarom vrouwen geadviseerd om niet zwanger te worden. Op dit moment is er geen behandeling of vaccinatie voor de ziekte bekend.

Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika en is voor het eerst ontdekt in Brazilië in mei 2015. Men denkt dat het ontbreken van natuurlijke immuniteit in Noord en Zuid America er voor zorgt dat de ziekte zich zo snel kan verspreiden.

Locaties voor de Olympische Spelen van aankomende zomer worden dagelijks gecontroleerd op muggen, heeft het Olympisch Comité aangekondigd. Het Olympisch dorp en de verschillende sport locaties worden door inspecteurs gecontroleerd op broedplaatsen voor muggen zoals poelen stilstaand water.

Wetenschappers onderzoeken een mogelijk verband tussen dit virus en een zeldzame en soms levensbedreigende zenuwziekte: Guillain-Barré. De zenuwziekte zorgt voor verzwakte spieren en de symptomen beginnen meestal in de benen en verspreiden zich naar de armen en het gezicht. Het zorgt voor een verdoofd gevoel, moeite met lopen en zelfs verlamming van ledematen. Hoewel de meeste mensen binnen enkele weken of maanden genezen, kan het in erge gevallen ervoor zorgen dat de ademhalingsspieren zo erg verzwakken dat de patient aan de beademing moet.

Het verband is voor het eerst ontdekt in Frans Polynesië waar tijdens een uitbraak van het Zika virus ook veel gevallen van de zenuwziekte ontdekt werden. De Wereldgezondheidsorganisatie melde afgelopen vrijdag dat autoriteiten in El Salvador 46 gevallen van Guillain-Barré in slechts vijf weken rapporteerden. Het totale aantal gevallen van dat jaar was 169. Van 22 patienten waar informatie bekend over was hadden ten minste 12 symptomen van het Zika virus.

Ook in Brazilië wordt deze nagenoeg gelijktijdige toename gezien. Tijdens een Zika uitbraak in Salvador tijdens het regenseizoen, zag het ziekenhuis daar een niet eerder voorgekomen toename van Guillain-Barré.

BBC

Guardian

The Times

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.