China komt met plannen om benzine- en dieselvoertuigen te verbieden

door Charlotte van de Kant

China, het land met de grootste automarkt ter wereld, wil dat de productie en verkoop van diesel- en benzinevoertuigen verboden gaat worden. Het doel is om meer elektrische auto’s op de weg te laten rijden om zo de luchtvervuiling tegen te gaan. 

Het ministerie van industrie is begonnen met een onderzoek, maar kan nog niet zeggen wanneer het verbod ingevoerd gaat worden. De maatregelen zullen volgens Xin Guobin, het officiële nieuwsagentschap van China, grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de auto-industrie. China heeft vorig jaar in totaal 28 miljoen auto’s geproduceerd. Dat is bijna één derde van alle auto’s wereldwijd. Het verbod zal hier dus een grote impact op hebben.

China is niet het enige land die de diesel- en benzinevoertuigen wil verbieden. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk zijn van plan om de diesel- en benzinevoertuigen niet meer te produceren of te verkopen,  het is de bedoeling dat het verbod vanaf 2040 gaat gelden. Dit doen ze om de vervuiling en uitstoot van koolstof te verminderen.

Volvo, gevestigd in China, heeft gezegd dat alle nieuwe automodellen vanaf 2019 een elektrische motor hebben. Geely, de nieuwe Chinese eigenaar van Volvo, streeft ernaar om in 2025 één miljoen elektrische auto’s te verkopen. Naast Volvo zijn er ook andere merken zoals Renault en Ford die meewerken om elektrische auto’s te ontwikkelen en op de markt te brengen.

De leiders van China vinden het vooral belangrijk dat ze de leiding kunnen nemen als land bij de verkoop en productie van elektrische auto’s. China is vorig jaar de VS al voorbij gegaan als grootse markt voor elektrische auto’s wereldwijd.

Bron: BBC.com 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.