Dam in Puerto Rico scheurt – tienduizenden op de vlucht

UTRECHT – Een scheur in de Guajatacadam in het noordwesten van Puerto Rico zorgt voor veel angst en onrust. De scheur is het gevolg van orkaan Maria die afgelopen woensdag over het eiland raasde. Tienduizenden bewoners in de omgeving zijn geëvacueerd.
Door Anouk van Veldhuizen

De Guajatacadam vormt een barrière tussen het Guajatacameer en de gelijknamige rivier. De stuwdam heeft een hoogte van 300 meter en houdt het water in het meer van vijf vierkante kilometer tegen. Door de scheur stroomt het meerwater in de rivier, die daardoor buiten haar oevers treedt. De hevige regenval van de afgelopen dagen zet extra druk op de dam, waardoor de scheur nog groter wordt. Nationale autoriteiten adviseren de inwoners van omliggende dorpen en steden met klem om veiligheid in hogergelegen gebieden te zoeken. De evacuatie van de ruim zeventigduizend bewoners van de steden Isabela en Quebradillas is vanaf vrijdag aan de gang.

Maria’s spoor van verwoesting 
Het kost de autoriteiten in Puerto Rico veel moeite te bevolking te bereiken. De schade na orkaan Maria is enorm – bijna 90 procent van de zendmasten voor mobiele telefonie werkt niet meer en 85 procent van de boven- en ondergrondse telefoonkabels is dermate verwoest dat ze niet meer functioneren. Bovendien zit vrijwel de hele bevolking sinds de orkaan zonder elektriciteit, waardoor het onmogelijk is lege accu’s van smartphones op te laden. Dit maakt het voor de overheid extra lastig de bevolking te bereiken. Volgens een woordvoerder van de regering kan meer dan de helft van de plaatsen op het eiland niet bereikt worden.

De straten van Humacao staan blank na orkaan Maria – © CNBC

Maria was de heftigste orkaan die het land trof in meer dan negentig jaar. Huizen zijn verwoest, scholen en openbare voorzieningen liggen in puin en veel wegen zijn ontoegankelijk. De hoofdstad van Puerto Rico, San Juan, staat blank.
Voorlopig staat het dodental op vijftien, maar door de gebrekkige communicatie zal dit aantal in de komende weken nog flink oplopen.

Bronnen
El Mundo
ABC Internacional
CiberCuba
CNN
The Guardian
ABC News
BBC
The New York Times
USA Today

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.