Mexico opgeschud door zwaarste aardbeving van de eeuw

MEXICO – Mexico schrok donderdagavond op van een aardbeving met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. De beving veroorzaakte minstens 32 doden en veel materiële schade. Hevige regenval en harde wind maken het voor hulpverleners lastig de geraakte gebieden te bereiken.
Door Anouk van Veldhuizen

© CNN

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich voor de zuidwestkust van Mexico, vlakbij de grens met buurland Guatemala. Vooral de deelstaten Oaxaca en Chiapas zijn zwaar getroffen, maar de schokken werden tot in Mexico-Stad, op bijna 700 kilometer afstand van het epicentrum, gevoeld. Sinds de beving hebben zich ruim 65 naschokken voorgedaan. De autoriteiten waarschuwen voor tsunami’s en vloedgolven tot twee meter hoog. Volgens de president van het land, Enrique Peña Nieto, was het de zwaarste aardbeving van deze eeuw.

Momenteel wordt Mexico geteisterd door noodweer – regen valt met bakken uit de lucht en harde windstoten scheren over het land. De zware weersomstandigheden zijn het gevolg van orkaan Katia in de Golf van Mexico. Het is de derde orkaan na Irma en Jose die is ontstaan op de Atlantische Oceaan. Hoewel het aardbevingsgebied niet direct wordt getroffen door de orkaan, ondervinden met name reddingswerkers veel last van de tropische depressie Katia.

 

Bronnen
CNN
The New York Times
The Telegraph, The Telegraph
BBC
NBC News
The Guardian
ABC News
CBS News, CBS News
Reuters

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.