Tropische storm Maria stevent af op de Caraïben

UTRECHT – Na de verwoestende orkanen Irma en Jose, dreigt er opnieuw noodweer in het Caribisch gebied. De tropische storm Maria ontwikkelt zich boven de Atlantische oceaan tot een orkaan van de derde categorie.
Door Anouk van Veldhuizen

Volgens meteorologen trekt tropische storm Maria morgenmiddag- en avond (Nederlandse tijd) langs de Bovenwindse Eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten. Met name Saba en Sint-Eustatius zullen veel hinder ondervinden van de storm, die hevige regenval en harde windstoten zal veroorzaken. Via sociale media waarschuwen de autoriteiten voor de komst van Maria. De schade na orkaan Irma is op de eilanden erg groot en de angst heerst dan ook dat een volgende storm binnen korte tijd het leed voor de inwoners zal vergroten.
Nadat Maria de Bovenwindse Eilanden heeft gepasseerd, zal de storm op de Atlantische Oceaan in kracht toenemen en zich ontwikkelen tot een orkaan.

De verwachte koers van Maria – © National Hurricane Center

De verwachting is dat de orkaan vervolgens woensdag Puerto Rico, Haïti en de Dominicaanse Republiek bereikt. Tegen die tijd is Maria uitgegroeid tot een orkaan van de derde categorie. De landen die Maria aandoet, kunnen te maken krijgen met windstoten van 240 kilometer per uur en heftige regenval. In Puerto Rico houdt de nationale overheid alvast rekening met het ergste; gouverneur Ricardo Rosselló begint vanavond met het in gang zetten van een noodprotocol.

 

 

Bronnen

New York Times

National Hurricane Center

CNN, CNN, CNN, CNN

Reuters

CBS News

ABC News

Aljazeera

New York Daily News

Miami Herald

Weather.com

Government of Sint Maarten

 

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.