Veiligheidsraad van VN legt nieuwe sancties op aan Noord-Korea

Door: Lotte Verheul

Verenigde Staten – De VN-Veiligheidsraad heeft maandag unaniem besloten tot nieuwe sancties aan Noord-Korea. Dit deed de Veiligheidsraad nadat het regime van Kim Jong-Un op 3 september de zesde en meest zware nucleaire test uitvoerde.

China en Rusland gingen in eerste instantie niet akkoord, maar nadat de sancties werden afgezwakt, gingen ook deze landen akkoord met het voorstel. Het verzoek tot sancties werd ingediend door de Verenigde Staten.

Door de nieuwe sancties is er een exportverbod op textiel. Dit was het tweede grootste exportproduct, na kolen en andere mineralen in 2016, voor in totaal 752 miljoen dollar. Bijna 80 procent van de textieluitvoer ging naar China, volgens de gegevens van het Korea Trade Investment Agency. Ook is er een importverbod op aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie. De Verenigde Staten wilde strengere sancties, zo wilde ze de import van ruwe en bewerkte olie helemaal verbieden. China en Rusland gingen hier niet mee akkoord, omdat dit de economie van Noord-Korea teveel zou beschadigen.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, zei dat de Verenigde Staten geen oorlog wil met Noord-Korea. Ze vervolgde: “Als Noord-Korea bewijst dat het in vrede kan leven, zal de wereld er ook vrede mee hebben.”.

 

Bronnen: The Telegraph, Reuters

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.