Venezuela in verval: experts vrezen voor HIV-epidemie

Naast het toenemende geweld en de aanhoudende honger in het land vrezen experts nu ook voor de grootste HIV-crisis sinds jaren in Latijns Amerika, meldt the Independent.

UTRECHT – Waar het Zuid-Amerikaanse land in kwestie onder het bewind van socialist Hugo Chavéz een tijdlang voorliep op haar buurlanden als het aankwam op welvaart, is daar vandaag de dag weinig van terug te zien. Het grootste deel van de bijna 31 miljoen Venezolanen leeft onder de armoedegrens sinds het instorten van de Venezolaanse munteenheid, de ‘Bolivar’. Wanneer president Maduro en zijn regering na het dalen van de olieprijzen besluiten een deel van de import te schrappen, belandt Venezuela in een crisis. Gevolg hiervan zijn abnormaal hoge goederenprijzen tegenover extreem lage salarissen.

Hieronder lijden ook de prijzen van voorbehoedsmiddelen. Eerder meldde TIME al dat condooms inmiddels onbetaalbaar zijn geworden in het Zuid-Amerikaanse land: één pakje kost zo’n 755 U.S. Dollar. Gevolg is dat experts vrezen voor een HIV/AIDS epidemie: niet alleen is het voor de gewone Venezolaan of voor sekswerkers onbetaalbaar om zichzelf te ‘beschermen’, ook HIV-medicatie zoals Viraday raakt simpelweg op of onbetaalbaar. Het gemiddeld aantal HIV-patiënten per week in ziekenhuizen is dan ook verdubbeld, voegt the Independent hieraan toe.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.