Egypte: aantal aanhoudingen wegens homoseksualiteit vervijfvoudigd

CAIRO – Uit een rapport wat The Egyptian Initiative for Personal Rights 22 november publiceerde, blijkt dat het aantal arrestaties van homoseksuelen en transgenders in Egypte is vervijfvoudigd ten opzichte van 2013. 

Door: Tessa Thepen

Het onlangs uitgebrachte rapport van de mensenrechtenorganisatie documenteert een vierjarige periode waarin de politie gericht en hardhandig heeft opgetreden tegen mensen van wie de seksuele voorkeur of handelingen afwijkt van wat als normaal wordt gezien in Egypte. In het speciaal tegen homoseksuelen en transgender personen.

Het rapport laat zien dat het gemiddeld aantal mensen wat per jaar voor homoseksualiteit wordt opgepakt vanaf het laatste kwartaal van 2013 enorm is gestegen. Het is bijna vijf keer zo hoog geworden.
In de periode van maart 2013 t/m maart 2017 werden 232 mensen opgepakt en veroordeeld vanwege hun geaardheid. Ook al was dat vrijwel altijd onder het mom van ‘losbandigheid of seksuele losbandigheid’. Dat is een gemiddelde van 66 mensen per jaar. Dit cijfer stijgt ver uit boven het aantal van 189 personen welke in de periode van 2000 t/m 2013 werden opgepakt omdat ze homoseksueel zouden zijn. Het gemiddelde aantal personen wat destijds per jaar werd opgepakt was 14.

In de kleine 4 jaar dat het onderzoek werd uitgevoerd, werden de meeste arrestaties verricht in Caïro. Daar werden 128 mensen opgepakt. Op de tweede plaats staat Giza met 73 arrestaties gevolgd door Alexandria met 26. Aan de Rode Zee werden 11 mensen opgepakt.

Het rapport wordt uitgebracht tijdens een voortdurende arrestatiegolf binnen de Egyptische LGBT-gemeenschap. Nadat een aantal mensen met regenboogvlaggen zwaaiden tijdens het concert van Mashrou’Leila in Caïro eind september, zijn volgens Amnesty International al zeker 76 mensen opgepakt. Ruim dertig van hen zijn ook werkelijk veroordeeld tot een celstraf variërend tussen zes maanden en drie jaar.

Mashrou’Leila poseert met fans en hun regenboogvlag (foto: Zij aan Zij)

Naar aanleiding van het incident hebben 67 parlementsleden een wetsvoorstel ingediend waarmee homoseksualiteit in de toekomst strafbaar wordt.

 

Bronnen: Egyptian Initiative for Personal Rights, The New Arab en Amnesty International

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.