Caïro krijgt allereerste monorail van Egypte

CAIRO – De Egyptische hoofdstad Caïro krijgt de eerste monorail van het land, dat heeft minister van huisvesting, Mostafa Madbouly, afgelopen week bekend gemaakt. Hij bracht naar buiten dat de ministeries van transport en huisvesting bezig zijn met het bekijken van ontwerpen van nationale en internationale bedrijven die geïnteresseerd zijn in het project. In 2020 moeten de twee rails gereed zijn voor gebruik. 

Door: Tessa Thepen

Een monorail is een modern spoorsysteem waarbij een voertuig over een enkelrailig spoor rijdt of zweeft. Een van de beloofde monorails die Caïro krijgt, zal zich uitstrekken van de 6th of October City tot aan de voorstad van Giza, zo’n 35 kilometer lang. De tweede lijn moet van Nasr City tot New Caïro lopen en zal 52 kilometer beslaan.

(Foto: Egyptian Independent)

Madbouly legt aan Egypt Independent uit dat de keus voor een monorail is gemaakt, omdat dit het meest comfortabele vervoersmiddel is voor passagiers. Daarnaast past de monorail in de groeiplannen die er zijn gemaakt voor het openbaar vervoer tussen 2020 en 2050. Het project zal worden bekostigd door internationale monetaire organisaties en overheidsleningen. Dat gaat ongeveer een biljoen euro kosten per monorail.
De minister van huisvesting voegt toe dat de bedrijven die worden gekozen om het project uit te voeren ervaring hebben met soortgelijke projecten.

Sami Abu Zeid, een consultant die gaat over transport en wegen, liet aan de Egyptian Independent weten dat het monorail plan tot leven is gekomen na het bestuderen van transport studies. ‘De studie raadde een verbinding tussen oost en west Caïro aan om de groei van de metropool en het bijbehorende transport bij te kunnen houden.’

De monorail die vanaf de 6th of October City loopt, zal tien stations krijgen. De lijn loopt langs het industriegebied in de stad, De Hossary moskee, de Alexandria woestijn en de ringweg. Voorspellingen laten zien dat de monorail elke kant op 48.000 passagiers per uur kan vervoeren en per dag zelfs een kwart miljoen.

In 2020 moet het hele project af zijn.

Bedrijven die interesse hebben en hun plannen nog willen presenteren, kunnen dat voor 15 januari 2018 doen. De papieren kunnen worden opgestuurd naar het Ministerie van Huisvesting.

 

Bronnen: Egyptian Independent en Egyptian Streets

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.