Egypte verlengt gevangenisstraf Al-Jazeera journalist

CAIRO – Egypte heeft de gevangenisstraf van Al-Jazeera journalist Mahmoud Hussein verlengt met 45 dagen. Hussein woont in Qatar, maar werd vorig jaar december tijdens een familiebezoek in Egypte opgepakt voor ‘het creëren van nep nieuws met de bedoeling chaos te veroorzaken’.

Door: Tessa Thepen

Het Arabische Al-Jazeera verwerpt alle aanklachten die de van origine Egyptische Hussein ten laste worden gelegd en eist de onmiddellijke vrijlating van hun werknemer. Hussein zou in slechte omstandigheden verkeren. Hij brak maanden geleden zijn arm in de gevangenis en zou hier nooit de juiste medische zorg voor hebben ontvangen, dat zegt zijn familie tegen Al-Jazeera. Vorig jaar al pleitten ook mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International voor de vrijlating van de journalist. Hussein is niet de eerste Al-Jazeera werknemer die is opgepakt in Egypte. Ook Baher Mohamed, Mohamed Fahmy, and Peter Greste werden in 2013 opgepakt voor het verspreiden van nep nieuws. Allen zaten langer dan een jaar vast voordat ze werden vrij gelaten.

 

Mahmoud Hussein (Foto: Al-Jazeera)

Het Amerikaanse Comité ter Bescherming van Journalisten gaf afgelopen woensdag een rapport vrij waarin Egypte op plaats drie komt te staan als het gaat om het gevangen zetten van media werkers. In 2017 was dit een aantal van twintig mensen.
The African Exponent spreekt ook van een stijging van het arresteren van journalisten in heel Afrika. Van alle 262 journalisten die wereldwijd gevangen zitten, zitter er 66 hier. Het Afrikaanse land waar de meeste journalisten vast zitten is Egypte. Volgende de nieuwssite is het ‘haast een misdaad om tegenwoordig journalist te zijn op het Afrikaanse continent.’

Al-Jazeera klaagde vorig jaar januari de Egyptische staat aan voor het lastig vallen van hun journalisten en het beschadigen van het Al-Jazeera kantoor.
Ook beschuldigt het bedrijf de Egyptische staat van het systematisch en met opzet aanvallen van hun netwerk in januari 2011, tijdens de nasleep van de val van het Mubarak regime.

 

Bronnen: Al-Jazeera en The African Exponent

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.