Meer vrijheid op economisch gebied voor Vlaanderen

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois heeft bevestigd dat Vlaanderen zelfstandig investeringsakkoorden af kan sluiten met andere landen. Dit uitsluitsel is na een juridische analyse naar buiten gekomen. Het lijkt erop dat Vlaanderen zich op deze manier niet langer laat blokkeren door het zuidelijke Wallonië. 

Door: Pim Paalhaar

Dit nieuws werd met vreugde naar buiten gebracht door de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Het doel is om buitenlandse investeringen aan te trekken en zo stabiliteit en rechtszekerheid te creëren voor de bedrijvigheid in de regio. Deze akkoorden worden BLEU-akkoorden genoemd (Belgisch-Luxemburgse Economische Unie). Maar liefst 51 van deze akkoorden zaten echter geblokkeerd omdat Brussel en Wallonië niet wouden ratificeren. Met 36 landen waar Vlaanderen akkoorden mee wil sluiten kunnen zelfs niet eens onderhandelingen worden gestart omdat deze worden tegengehouden door een Franstalig veto.

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois heeft nu aangegeven dat Vlaanderen op eigen houtje toch deze buitenlandse investeringen kan binnenhalen. Volgens Karl Vanlouwe, Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator, is dit een goede zaak. Hij vindt dat er economisch te veel op het spel staat om je als deelstaat Vlaanderen te laten onderdrukken door andere deelstaten.

Bron: N-VA

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.