Tump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

De Amerikaanse President Trump heeft Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Dat doet hij met het besluit om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Dit maakte hij vandaag bekend tijdens een speech in het Witte Huis.

Geschreven door: Miral de Bruijne

“Ik heb besloten dat het tijd is om Jeruzalem officieel als de hoofdstad van Israël te erkennen,” zei Trump. Hij zei verder dat vorige presidenten het al hadden beloofd, maar deze beloftes niet nakwamen. Hij ziet deze stap als positief voor Amerika en voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. In Israël is men bang dat de Amerikaanse president, die bijna een jaar in het Witte Huis zit, met deze beslissing de vredesonderhandelingen juist in gevaar brengt en Israël in een moeilijke positie zet binnen de regio. Amerika zou met deze stap bondgenoten in het Midden-Oosten kunnen verliezen.

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade en de beslissing tot erkenning komen niet uit het niets, maar zijn onderdeel van het vredes plan van het Witte Huis. Het Amerikaanse team dat dit vredes plan aan het opzetten is wordt geleid door Jared Kushner, de schoonzoon van Trump. Er wordt ondertussen nog hard aan het plan gewerkt, dat volgend jaar zal worden bekendgemaakt.

Amerika zal hierbij het enige land zijn dat haar ambassade in Jeruzalem heeft staan. Amerikaanse bondgenoten zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland hebben laten weten hun ambassade niet te verhuizen. Met de beslissing van de Amerikanen riskeren zij dat de Palestijnen hun niet meer serieus nemen als onderhandelaars binnen het vredesproces. De verhuizing van de ambassade gaat niet binnen een dag en zal hoogstwaarschijnlijk jaren duren.

Bron: The Times of Israel en The Washington Post

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.