‘Brexit was een fout, geen ramp’ zegt Cameron

Op het World Economic Forum in Davos heeft voormalig Brits minister-president David Cameron zich achteloos uitgelaten over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De voormalig leider zei dat het vertrek ‘niet zo slecht verloopt als we hadden verwacht.’ 

Cameron, die in de tumultueuze periode na het referendum in Juni 2016 vertrok als minister-president, had eerder gewaarschuwd voor een grote economische impact als het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten.

De opmerking die Cameron maakte tegen staalgigant Lakshmi Mittal, werd afgerond met het addendum dat het “nog steeds moeilijk zal zijn”. De opmerking zal ongetwijfeld worden aangehaald door voormalig collega’s. Als minister-president beschreef Cameron Brexit als ‘de gok van de eeuw’ wegens de voorspelde economische impact van het verlaten van de EU.

Tom Scholar, secretaris van Financiën, onthulde de 24e dat de economische analyse gebaseerd was op een situatie voordat zich enkele onvoorziene omstandigheden aanboden.

Het uitstellen van het activeren van artikel 50 door Theresa May zorgde dat de markten destijds meer vertrouwen hadden in een goede uitkomst.

Ook Nick Macpherson, Scholar’s voorganger, zei deze maand: “Als de overheid zich toespitst op het behalen van behapbare doelen in Brussel en logische economische wetgeving in het thuisland, kan het blijvende schade door Brexit sterk beperken. Maar dat blijft een grote ‘als’.”

Het is niet de eerste keer dat Cameron met een microfoon in de buurt onhandige opmerkingen maakt. In 2015, voor hij een speech gaf in Leeds, grapte de toenmalig minister-president: “Ik dacht dat mensen uit Yorkshire alleen een hekel hadden aan buitenstaanders, ik had geen idee dat ze elkaar ook zo haten.”

Bronnen
https://www.theguardian.com/politics/2018/jan/24/david-cameron-caught-on-camera-calling-brexit-a-mistake-not-a-disaster

https://www.ft.com/content/1b0ad01a-0132-11e8-9650-9c0ad2d7c5b5

Foto:
DFID – UK Department for International Development op Flickr

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.