Britse Minister van Financiën eist provisies voor financiële sector

De Britse Minister van Financiën Philip Hammond heeft gesteld dat het Verenigd Koninkrijk zonder speciale afspraken voor de financiële sector zal weigeren een verdrag met de EU te tekenen.

Op het World Economic Forum in Davos zei Hammond dat een deal zonder provisies voor de financiële sector, die verantwoordelijk is voor zo’n 7% van de Britse economie, niet ‘eerlijk’ zou zijn.

“Het enige verdrag dat wij zullen tekenen is er een die eerlijk is voor beide partijen. Een verdrag dat het over goederen heeft, maar niet over diensten, zal nooit eerlijk zijn, en dus nooit interessant voor het Verenigd Koninkrijk.”

Londen’s financiële sector heeft de hoop op het behoud van de huidige situatie opgegeven, maar streeft nog steeds naar gelijke behandeling.

Ook beargumenteerde Hammond opnieuw dat het een waanvoorstelling is dat Europa voordeel zou hebben ij het buitensluiten van ‘The City’. Het risico voor Europa is volgens hem dat als Londen niet in de positie van wereldleider verkeert, Singapore of New York deze zal overnemen.

“Het idee dat je in Frankrijk, Parijs of Amsterdam na kunt maken wat er in Londen is, is een fantasie. Het zal niet gebeuren. Niet alleen het Verenigd Koninkrijk zal verlies lijden, Europa ook.”

Hammond sprak in Davos ook uit dat er slechts ‘milde’ veranderingen moeten zijn in de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Wereldleiders moeten volgens hem streven een zachte Brexit voor het behoud van “een voortzetting van de internationale stroom van goederen, kennis, diensten, mensen en kapitaal, welk grote maatschappelijke voordelen heeft.”

Brexit zal niet worden teruggedraaid, zegt Hammond, maar hij wil een nauw handelsverband houden met de EU, die het Verenigd Koninkrijk heeft geholpen te groeien in de afgelopen 45 jaar van hun lidmaatschap.

“Wij hebben het hier over twee onderling verbonden en op elkaar afgestemde economieën met veel handel, die wij, hopelijk zo min mogelijk, uit elkaar moeten halen.”

Bronnen:
http://www.independent.co.uk/news/business/news/brexit-latest-deal-davos-hammond-financial-services-a8177421.html

https://www.ft.com/content/cb08996a-01d3-11e8-9650-9c0ad2d7c5b5

Foto:
Chatham House op Flickr

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.