EU weigert Brexit-plan Britse financiële industrie

De EU heeft een voorstel van de City of London voor een vrijhandelsverdrag geweigerd. Dit is een grote klap voor Britse bedrijven die hoopten volledige toegang tot de markten binnen de EU te houden.

Europese politici hebben in een meeting met Britse financiers gezegd dat zij geen heil zien in een plan dat Britse financiële bedrijven zonder barrières zou laten opereren binnen de EU, omdat het Verenigd Koninkrijk heeft laten weten dat zij de eenheidsmarkt zouden verlaten.

Het voorstel sprak over hoe financiële diensten binnen de EU er op lange termijn uit zouden kunnen zien en hoe dit bereikt zou worden. Dit zou gedaan worden door het op één lijn houden van de wetgeving omtrent de financiële dienstensector, zowel binnen de EU als in het Verenigd Koninkrijk. Op deze manier zou de stroom van financiële producten tussen het Britse eiland en het Europese vasteland ongehinderd door kunnen lopen.

In reactie op het afwijzen van het plan waarschuwde hooggeplaatste ambtenaren van de City de EU “geen politiek spel te spelen met mensen hun banen”. Ook hamerden zij op het belang van het minimaliseren van de invloed van de Brexit-affaire op Europese consumenten en bedrijven die gebruik maken van de diensten van financiële bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, en andersom.

Het is voor het Verenigd Koninkrijk van groot belang dat zij zelf invloed blijven houden op de regelgeving wat betreft financiële diensten, iets wat moeilijk te halen is binnen de Brexit-situatie.

Dit is des te relevanter omdat de EU herhaaldelijk heeft gezegd niet akkoord te zullen gaan met het opnemen van financiële diensten in een handelsverdrag. “Er is geen plek voor financiële diensten. Er is geen enkel handelsverdrag dat daar ruimte voor laat. Het bestaat niet”. Desondanks stellen ambtenaren binnen het bestuur van de City dat de positie van de EU een ‘hardline onderhandelingspositie’ is, en dat deze nog zou kunnen veranderen.

Bronnen
http://www.telegraph.co.uk/business/2018/01/31/eu-rebuffs-city-proposal-brexit-deal-financial-services/

http://www.ibtimes.co.uk/eu-rejects-britains-brexit-trade-deal-banks-financial-services-1657828

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.