Nigel Farage steunt ‘bijna’ tweede Brexit-referendum

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage zegt dat hij bijna een tweede Brexit-referendum steunt, al zij het alleen om het ‘klagen en jammeren’ van de oppositie te stoppen.

Farage, een overtuigd Euroscepticus en Brits Europarlementariër, vertelde op televisieprogramma ‘The Wright Stuff’ dat een nieuwe stemmingsronde de ‘Remain’-campagne voorgoed zou kunnen beëindigen.

De uitspraak komt op een moment dat er steeds meer steun lijkt te komen voor een tweede referendum. Vanwege de onduidelijkheid vanuit de huidige regering en de veranderende verwachtingen over de uitkomst van Brexit, zijn er steeds meer mensen die een tweede referendum steunen.

Ook sommige Brexiteers zijn voor. Arron Banks, mede-oprichter van de Leave.EU campagnegroep, stelt dat een tweede referendum zou kunnen helpen een ‘nep-Brexit’, waar het Verenigd Koninkrijk nauwe betrekkingen met de EU onderhoudt, te vermijden, en dat het volk hun steun voor een harde Brexit nogmaals can uitspreken.

Niet iedereen is echter enthousiast. Farage’s voormalige UKIP-collega’s verworpen het idee. Ook Downing Street heeft stellig aangegeven dat er geen tweede referendum zal komen.

De voormalig vice-voorzitter van UKIP, Suzanne Evans, beschreef Farage’s opmerking als ‘episch dom’. “De astronomische en compleet onverantwoorde kosten voor de burger van een tweede referendum terzijde, zijn Farage’s opmerking een open doel voor het Remain-kamp”, aldus Evans.

Farage’s opmerking is bij het Remain-kamp beter in de smaak gevallen. Labour Parlementslid Chuka Umanna zei dat “Farage mogelijk voor het eerst in zijn leven het bij het rechte eind heeft”, en dat “in een democratie zoals de onze, de Britse bevolking elk recht heeft om een open blik te hebben over Brexit.”

Tom Blake, woordvoerder van de Liberaal Democraten waarschuwt: “Farage moet niet zo veel vertrouwen hebben dat hij zou winnen. De bevolking is zich nu veel beter bewust van de daadwerklijke kosten van Brexit en de verzinsels van de Leave-campagne. Wat zal er ditmaal op de bus staan? ‘Laten we de NHS niet spekken, maar 39 miljard betalen om te vertrekken’?”

Bronnen:
https://www.ft.com/content/c4f040c7-3362-3ad8-bab9-73c7c291e5e4

http://www.bbc.com/news/uk-politics-42649214

Foto:
Gage Skidmore op Flickr

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.