Theresa May onder druk om plan voor Brexit uit te doeken te doen

De druk op Britse minister-president Theresa May om duidelijkheid te scheppen over een concreet plan voor de Britse economie na Brexit wordt steeds hoger na uitspraken van Philip Hammond en Greg Clark, die beiden pleiten voor een zachte Brexit met sterke economische banden met de EU. 

Steeds meer parlementsleden spreken zich uit over de grote onduidelijkheid over de concrete doelen van Brexit. Niet alleen de oppositie, maar ook Parlementsleden uit May’s eigen partij hebben haar opgeroepen duidelijker te zijn over haar prioriteiten wat betreft het handelsverdrag met de EU dat het Verenigd Koninkrijk zal moeten afsluiten.

“Waar het Britse volk voor heeft gestemd is dat wij weer de controle krijgen over ons geld, over onze grenzen en onze wetgeving, en dat is precies wat wij gaan doen”, aldus May. “Ook willen wij zeker stellen dat wij internationaal kunnen blijven handelen.”

Het is echter niet duidelijk of May hier ook doelt op een tolunie met de EU. De minister-president heeft zo’n unie niet uitgesloten, maar zij heeft ook geen duidelijkheid geschept over of dit het doel is, en zo niet, wat het einddoel dan wel inhoudt.

Minister van internationale handel Liam Fox heeft zich hier wel tegen uitgesproken. Hij is van mening dat zo’n verdrag met de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk zou beperken in de ontwikkeling van nieuwe handelsverdragen met de rest van de wereld.

“Het is moeilijk te zien hoe een dergelijk handelsverdrag compatibel is met een onafhankelijke wetgeving omtrent handel, omdat wij in dat geval afhankelijk zouden zijn van de verdragen die de EU maakt, en deze zouden wij vervolgens moeten volgen”, aldus Fox.

May was minder duidelijk over de Britse positie. “Wij willen zorgen dat we in de beste positie zijn om te handelen met China en andere landen in de wereld nadat wij de EU verlaten hebben. Ik heb wel interesse in vrijhandelsverdragen.”

May was ook niet duidelijk over haar plannen in de toekomst. Toen haar werd gevraagd wat haar plannen zijn voor de volgende verkiezingen, meldde zij dat zij “druk bezig is het Britse volk te leveren wat zij willen.” Ook op de vraag of zij minister-president bleef, was het antwoord niet duidelijk: “Ik heb door mijn carrière heen meermaals gezegd: ik heb mijn land en mijn partij gediend. Ik geef niet op.”

Bronnen
https://www.theguardian.com/politics/2018/feb/02/liam-fox-no-customs-union-eu-brexit

http://www.bbc.com/news/uk-politics-42915261

Foto:
Policy Exchange op Flickr

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.