Editie 2007

Redactie Buitenland is een onderdeel van SchoolvoorJournalistiek.com, en wordt geschreven en bijgehouden door studenten van de Utrechtse School voor Journalistiek.

carto_mediterranee
Van oktober tot januari behandelen wij als redactie het thema: Het Middellandse-Zeegbied:  bakermat of  marge?
Dit is een interessant thema, omdat wij op deze Manier Met een andere blik de geschiedenis en de hedendaagse verhoudingen bekijken.

Vaak wordt er in het Westen gedacht, dat ‘wij’ voorlopen op de rest van de wereld. Economisch, cultureel, technisch en millitair gezien is het Westen superieur.

Middenmootlanden
De Gebieden rond de Middellandse Zee worden gezien als een soort middenmootlanden. Ze behoren niet tot de Derde Wereld, maar zijn nog niet zover als het Westen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de landen in Noord-Afrika. Maar ook Zuidelijk Spanje en Italie, worden vaak gezien als de minder succesvolle gebieden van de landen

 Begin van de Beschaving
 Maar .. Zoals de Belgische Heri Pirenne zei: ‘Historisch gezien is het Middellandse Zeegebied het begin van de beschaving’. En dit lijkt te kloppen. De Egyptenaren, Grieken en Romeinen Dodenboek1komen uit dit gebied. De Arabieren zorgden ervoor dat de Griekse bevindingen bij het Westen bekend zijn geworden en vonden de algebra uit. De Turken veroverden grote stukken van de wereld, wat het Ottomaanse rijk werd, en waren jarenlang het meest beschaafde en cultureel hoogstaandste gebied van de wereld-ten tijde van hun bloeiperiode.

Inhaalslag
Pas in de tijd van Napoleon, in de Westerse renaicanse ,begon het Westen met een opmars qua cultuur, techniek, economie en wetenschap. Maar dit was wel naar voorbeeld van de volkeren die dat al veel eerder gedaan hadden. De volkeren uit de Middellandse Zee.

De Redactie
Wij als redactie houden ons bezig met dit onderwerp. Dit doen we op verschillende manieren. Allereerst moeten we ons Engels en middelbare school Frans of Spaans en Italiaans, opgedaan bij taalcursussen optimaal gaan gebruiken om buitenlandse kranten te kunnen lezen. Daaruit zoeken we boeiende onderwerpen over de landen die wij behandelen, die niet in het Nederlanse nieuws verschijnen. De nieuwsberichten zijn op deze site te lezen. Evenals analyses over internationale politiek, geschiedenis en globalisering. En uiteindelijk, zo tegen eind januari zullen er ook 18 verhalen staan geschreven in Damascus, Casablanca, Athene of  een andere plaats uit het gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.