De meest actieve social media gebruikers; waar vind je die?

Van Facebook tot Snapchat en Whatsapp tot aan YouTube, de hele dag zijn we er druk mee; sociale media. De een focust zich enkel op contact met dierbaren, de ander probeert een zo groot mogelijk volgeraantal te bereiken. Er worden zelfs hele carrières aan de platforms opgehangen.

Het is simpel; de waarde van social media neemt enkel toe. In 2019 meldt Shownieuws dat de gemiddelde schermtijd van de Nederlander zo’n 2 uur bedraagt. Toch zullen, met name jongeren, ver boven dit aantal uitstijgen. Allemaal om maar betrokken te blijven bij wat er om hen heen gebeurt én ver daarbuiten. Vroeger kon men elkaar enkel bereiken door middel van briefpost of een telefoonverbinding. Tegenwoordig zijn we enkel een whatsapp bericht van elkaar verwijderd.

De groei van social media heeft een geheel nieuwe branche geopend. Alle platforms vechten in een race om gebruikers. Veel gebruikers zijn multi-users en maken gebruik van meerdere platforms. Zo zul je zelf hoogstwaarschijnlijk ook over een account beschikken op meerdere social media platforms. Maar, welke wordt nu het meest gebruikt? Welk platform “wint” de race om users?

Belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag, is het aanbrengen van een kleine nuance. Het aantal gebruikers is namelijk niet van belang. Het draait om het percentage actieve gebruikers. Newcom zocht uit hoeveel procent van de gebruikers per platform nu daadwerkelijk actief gebruik maakt van de service.

Hoe goed doen de platformen het nu eigenlijk? Dat wordt duidelijk wanneer we het percentage actieve gebruikers afzetten tegen het totaal aantal gebruikers, zoals zichtbaar in bovenstaande grafiek. Zoals verwacht heeft Whatsapp zowel het grootste gebruikersaantal als de meest actieve gebruikers. Wereldwijd wordt de app gebruikt en beschikt dus over een breed draagvlak.

Instagram en Snapchat hebben een kleiner aantal gebruikers, maar deze zijn weer actiever ten opzichte van de gebruikers van Facebook. Maar, het meest opvallend zijn toch wel YouTube en Linkedin.

Het probleem bij YouTube ligt mogelijk in de connectie met Google. Elk Google-account is gekoppeld aan YouTube. Maak je dus gebruik van Gmail, maar totaal geen interesse in de laatste release van Armin van Buuren? Dan ben jij één van die “non-actieve gebruikers”. Niet zo gek dus, dat YouTube met 30% onderaan de lijst staat.

Linkedin heeft niet zo’n mooi excuus als YouTube. Het zakelijke platform blijft ver achter op haar concurrenten. Dit zou wellicht liggen aan de niche markt waar Linkedin zich op richt. Veel gebruikers melden zich aan, zoeken een baan en kijken vervolgens nooit meer om naar de app. Met haar puur zakelijke dimensie, is het simpelweg geen app waar je in je vrije tijd lekker doorheen swiped. Daar moet het platform toch echt haar meerdere erkennen in de concurrentie.