Donald J. Trump, voert hij een “Act” op, of is hij echt zo vol van zichzelf?

Iedereen kent hem, meneer de president van Amerika, Donald J. Trump. Sinds hij rond 2015 verscheen op het Amerikaanse presidentiële verkiezingstoneel heeft de wereld veel gezien en vooral gehoord van deze man. Toen hij in het begin begon te spreken vielen er veel dingen op. Deze man was niet het type dat normaal meedeed in de presidentiële verkiezingen, nee dit was de enige echte Donald J. Trump.

Zijn manier van doen en laten was anders. Hij moest het meer hebben van het laten zien van fouten van anderen en het vooral daar over hebben. Het veelal hard praten met harde beloftes en simpele oneliners die erin gingen als koek bij zijn aanhangers. Hij zette zichzelf neer als de redder van Amerika, zijn volgers vonden het fantastisch, en hij ook.

Soms vroegen wij ons af of deze man deze “act” neerzette voor zijn volgers, of dat hij echt was zoals hij deed. Is Donald J. Trump zo vol van zichzelf als hij doet overkomen?

Een outlet dat dhr. Trump veelal gebruikt is het platform twitter. Hier post hij op dezelfde manier als hij spreekt, met simpele harde oneliners die weinig zeggen. Iedereen die zijn tweets leest gaat vanzelf deze tweets hardop lezen in een half-gelukte “Trump stem”

De eerste visualisatie met de cirkels/bollen laat zien dat wie Trump retweet en hoe vaak andere dit doen. Wat nu juist opvalt is dat er bij een groot deel van de grotere bollen ook is gekeken van wie de tweet is die Trump heeft geretweet, en je raad het nooit…

Het grootste deel van de tweets die dhr. Trump retweet zijn van hemzelf. Het begint er dus steeds meer op te lijken dat deze man toch wel heel erg vol van zichzelf is.

Wij vroegen ons af, wat voor soort tweets retweet hij dan van zichzelf en andere? Wat blijkt, grotendeels tweets die hem prijzen of zijn tegenstanders afbranden. Verder een klein deel aan informatieve berichten. Niet erg onverwacht…

Als laatste wilde wij kijken waar meneer Trump het allemaal met zichzelf over eens is, aangezien hij zichzelf wel erg vaak retweet. In de laatste visualisatie is dit in beeld gebracht.

Dit alles versterkt het beeld dat wij maar al te goed kennen, deze man is heel, heel erg vol van zichzelf. Misschien wel naar het narcistische toe.