In welke gemeente woon je het duurst en waar juist het voordeligst?

Al jaren horen we in het nieuws dat de prijzen voor een huis als maar stijgen, maar hoe verhouden de prijzen zich tot elkaar tussen gemeenten? En hoe was dit bijvoorbeeld voor de eeuwwisseling? 

In dit artikel kijken we naar de verhouding tussen de verschillende gemeenten behorend tot de hoofdsteden van de provincies. Dat Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, in huizenprijs met kop en schouders boven de rest uitsteekt zal voor niemand een verassing zijn. Dit was niet altijd zo, in 1995 zien we zelfs dat de gemiddelde prijs voor een huis in de gemeente ’s-Hertogenbosch het hoogst ligt. Andere hardlopers voor de hoogste prijs zijn de gemeenten: Haarlem (Noord-Holland), Utrecht (Utrecht) en ’s-Gravenhage (Zuid-Holland). Waarbij de actuele gemiddelde prijs voor een huis ruim boven de drie ton (€300.000) ligt. 

Buiten de randstad zijn de prijzen wat schappelijker, in de gemeente Leeuwaarden kun je het goedkoopst een huis scoren. Binnen overige gemeenten is een vraagprijs van onder de drie ton veel voorkomend. Hieruit is te concluderen dat de huizenprijzen buiten de randstand nog altijd het meest betaalbaar zijn.

Auteurs Juul Nelissen, Florian de Vries