Prinsjesdag vanuit het oogpunt van ons koopgedrag.

Met Prinsjesdag om de hoek is iedereen benieuwd naar de cijfers van de komende jaren maar ook de huidige cijfers, enkele cijfers van de afgelopen periode hebben wij onder een loop genomen. Omdat het Covid-19 virus nog steeds om zich heen slaat zijn wij op basis van gegevens van Afterpay en het CBS het aankoopgedrag met de Consumenten Prijzen Index gaan vergelijken.

De meest opvallende cijfers die bij Afterpay naar voren kwamen zijn verwerkt in een grafiek, hier is het aankoopgedrag van voor en tijdens de coronacrisis te zien in combinatie met de stijging of daling van de prijzen.

Bronnen: 
CBS. (2020, 8 september). CBS Statline. Geraadpleegd op 15 september 2020, van https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83131NED/table
Bron: CBS. (2020, 8 september). CBS Statline. Geraadpleegd op 15 september 2020, van https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83131NED/table

Zo zien we dat ondanks dat er veel thuisgewerkt wordt en lessen digitaal zijn er toch veel meer geld uitgegeven wordt aan kleding. Ook is te zien hoe zwaar de culturele branche geraakt wordt door naar het aankoopgedrag van tickets te kijken, deze zijn tijdens de grootste dip 88% minder gekocht.

Wat ook opvalt is dat er steeds meer mensen een poging in de keuken wagen, er worden in juni maar liefst 59% meer keuken artikelen gekocht.

De meeste prijzen schommelen wel een beetje maar niks schommelt zo hard als de vervoersprijzen. De vervoersbranche heeft een harde klap gekregen en wilt dit graag goed maken, in het begin ging dit moeizaam maar gelukkig zijn we een stijgende lijn richting juli.