TikTok challenge maakt nummer wereldhit

TikTok, dat voorheen Musical.ly heette, is wereldwijd al 2 miljard keer gedownload. Met name bij tieners is de app razendpopulair, deze gebruiken het platform vooral om korte videos te posten onder populaire hashtags, genaamd ‘challenges’. Deze challenges bestaan meestal uit het uitvoeren van een dansje op een bekend muziekfragement. Juist dit laatste maakt het platform uniek tenopzichte van andere social media. Dat muziek zo’n belangrijke rol speelt is dan ook niet ongemerkt gebleven bij de artiesten en muzieklabels.

Doordat de nummers massaal via challenges gedeeld worden belanden deze regelmatig bovenaan op de hitlijsten. In dit artikel kijken we welke artiesten er populair zijn en stellen we een TikTok top 25 samen. Ook doen we onderzoek naar artiesten die hun populariteit voornamelijk aan het platform te danken hebben. Onderstaande grafiek toont de top 25 meest gedeelde artiesten door de 50 bekendste TikTok accounts. Eveneens laat de rode lijn het aantal YouTube abonnees van de artiest zien.

De grafiek belicht het verschil in populariteit van de posts op TikTok en bekende artiesten zoals Justin Bieber en Drake. YouTube is hierbij een goede maatstaaf omdat dit de op één na meest bezochte website wereldwijd is. Volgens Google komen er maandelijks 2 biljoen gebruikers naar het platform om muziek te luisteren. De muziek die massaal in de TikTok challenges gebruikt wordt duurt meestal maar zo’n 15 seconden.

Om populair te worden op TikTok moet een track dus een makkelijk, herkenbaar of grappig refreintje hebben. Hoewel bekende artiesten veel gekozen worden door de TikTok gebruikers zorgt dit er ook regelmatig voor dat onbekende artiesten de trending-pagina overnemen. Ondanks dat het nummer duidelijk vermeld staat in de posts hebben deze artiesten niet direct een groot aantal abonnees op YouTube. De visualisatie toont dan ook meerdere artiesten die op YouTube weinig abbonnees hebben maar op TikTok erg veel gedeeld zijn. Toch komt het regelmatig voor dat artiesten na een trend ook populair worden op andere platformen.

Ook muzieklabels en marketingbureau’s spelen in op de invloed die TikTok heeft op de muziekindustrie. Doormiddel van gesponsorde posts zorgen deze dat artiesten relevant worden of blijven bij jongeren. Op het profiel van het meest gevolgde TikTok account @charlidamelio wordt bjivoorbeeld direct verwezen naar de meest gedeelde artiest op het platform: Megan Thee Stallion. Andere artiesten die opvallen zijn Don Oliver (#6), Roddy Ricch (#11) en K Kamp (#13). Waar rapper Lil Nas X hen voorging met de #yeehaw challenge op het nummer ‘Old Town Road’ hebben ook deze artiesten hun populariteit voor een groot deel te danken aan TikTok. Na een trend op Tiktok en andere populaire platformen stond het nummer ‘The Box’ van Roddy Ricch wel 30 weken op nummer 1 in de Billboard top 100.

In het kort blijkt dat TikTok het perfecte platform is wanneer je als onbekende artiest door wil breken. Maar ook artiesten die al succesvol zijn op platformen zoals YouTube kunnen niet achter blijven.

Bron: TikTok