Wat zijn de goedkoopste en duurste gemeenten van Nederland?

Waar is het goedkoop wonen? Waar is het relatief duur wonen? In de periode van 2015 tot 2020 zie je vaak dezelfde gemeenten tegenkomen in de top 10 goedkoopste en duurste gemeenten van Nederland. Hier en daar zijn wat stijgingen en dalingen te zien, maar een ding is zeker: hoe dichter bij de hoofdstad, hoe duurder de prijs van een woning.

Als eerste kijken we naar de top tien goedkoopste gemeenten van Nederland. In 2015 en 2016 stond de gemeente Pekela bovenaan de lijst, maar de laatste vier jaren heeft Delfzijl haar overtroffen. Als je goedkoop wil wonen, moet je naar het Groningse Delfzijl. Een gemiddelde woning kost daar 155 duizend euro. Pekela staat nog wel steeds op de tweede plek en ook deze gemeente ligt in Groningen. Wat opvalt is dat vrijwel alle gemeenten die daarop volgen allemaal in Groningen of Limburg liggen (met een uitzondering van de gemeente Den helder in Noord-Holland). 

Daarnaast kijken we naar de tien duurste gemeenten van Nederland. Al jaren staat Bloemendaal bovenaan de lijst met een gemiddelde verkoopprijs van 831 duizend euro voor een woning. Heb je een monumentale boerderij met zo’n 8000 vierkante meter inclusief een flink stuk grond in Delfzijl, dan kun je daar in Bloemendaal slechts een appartement met 100 vierkante meter zonder tuin voor krijgen. Wat Bloemendaal zo duur maakt komt volgens makelaars door de nabijheid van het strand en de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Vind je Bloemendaal toch wat duur, dan kun je ook gaan voor de ietwat goedkopere omliggende gemeenten, zoals Blaricum, Laren of Wassenaar. Feit blijft wel dat je daar nog steeds gemiddeld tussen de 711 en 775 duizend voor een woning zult moeten neerleggen.

Het advies geldt dan ook: wil je goedkoop wonen? Ga dan naar het hoge noorden of verre zuiden van Nederland.

Auteurs
Mei-li Witsenboer en Thessa de Bree


Bronnelijst
Voor deze analyse is gebruik gemaakt van data van het CBS, academie.nl, quotenet en rtlnieuws . Voor het opstellen van de visualisatie is gebruikgemaakt van de LocalFocus software.  

  1. https://www.quotenet.nl/nieuws/a128185/wie-in-bloemendaal-wil-wonen-moet-bloeden-nergens-zijn-de-huizen-zo-duur-128185/
  2. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5019031/koophuizen-prijs-flat-boerderij-zelfde-geld-delfzijl-bloemendaal
  3. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83625NED/table?ts=1599642618608
  4. https://www.academica.nl/artikelen/goedkoopste-gemeenten-van-nederland-om-te-wonen-in-2020-scoor-een-koopje-in
  5. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83625NED/table?ts=1599642618608 
  6. https://www.academica.nl/artikelen/duurste-gemeenten-van-nederland-in-2020-dit-kost-een-huis-in