Werkloosheid in Nederland historisch laag!

Wanneer je een kijkje neemt op een vacaturesite zoals Indeed, zie je dat er in Amsterdam alleen al bijna 200.000 vacatures zijn. Bedrijven vinden het moeilijk om personeel te vinden.

Het aantal vacatures was nog nooit zo hoog. Voor elke 100 mensen die werkloos zijn, staan er 80 vacatures open.

Werkgevers maken hierom steeds vaker de keus om eigen personeel de vacature te laten opvullen. Ook worden werkgevers steeds creatiever met het opvullen van vacatures, zo kun je bij het bedrijf MamaLoes gelijk aan het werk zonder te solliciteren.

Binnen Nederland is er echter wel een groot contrast te zien. Zo is de werkloosheid in Groningen het hoogst en in Zeeland het laagst. Maar in zijn geheel is (het gemiddelde) laag. Is er weinig werkloosheid, dan gaat de economie er op vooruit. Hoe minder werkloosheid, hoe verder de economie stijgt. 

Uit de werkloosheidscijfers kun je dan ook concluderen dat het economisch goed gaat met Nederland. Door de verminderde werkloosheid heeft men meer te besteden, consumeert men meer, worden er meer producten verkocht wat in hogere productie leidt. Hierdoor komt er meer geld terecht bij bedrijven waardoor zij minder personeel hoeven te ontslaan. En zo is het cirkeltje weer rond.

Auters: Liora van der Meer en Jesse Veldhuizen