Wettelijk collegegeld neemt jaarlijks toe, waar gaat dit geld heen?

Bron: Shutterstock

Het nieuwe schooljaar is weer van start en dat betekent dat ook het collegegeld weer geint wordt. Jaarlijks stijgen wettelijke collegegelden, maar hoe komt dat nou eigenlijk? Neemt het aantal studenten af? Dalen de subsidies? Wat is de reden dat wij, arme studenten, steeds meer gaan betalen? Wij doken in de cijfers!

Elke student is ermee bekend; collegegeld. Of je het nu in termijnen of in één keer betaald, het is een duur geintje. Nu is het niet zo dat wij de hoogste prijs ter wereld betalen. Het Nederlands wettelijk collegegeld ligt bijvoorbeeld veel lager dan de bedragen die in de VS neergelegd moeten worden. Toch heeft ook de Nederlandse student over het algemeen een niet al te volle portemonnee en dus is elke bespaarde euro mooi meegenomen.

Helaas is het wettelijk collegegeld de afgelopen jaren enkel gestegen. Waar het collegegeld in studiejaar 2015/2016 nog €1.951 per student kostte, betalen studenten voor studiejaar 2020/2021 al €2.143, een stijging van bijna 10%.

Wanneer wij deze stijging vergelijken met het aantal ingeschreven studenten, zit hier geen duidelijk antwoord op de vraag waarom de kosten stijgen. Het aantal inschrijvingen zag een stijging tot aan studiejaar 2017/2018. Sindsdien melden steeds minder studenten zich aan voor een voltijd HBO-bachelor.

Dan volgt de vraag; ontvangen hogescholen minder geld van de overheid? Opnieuw lijkt dit niet het geval. De overheidsuitgaven aan alle vormen van onderwijs zijn de laatste jaren enkel gestegen. Geen directe reden tot verhoging van collegegeld dus.

De grootste vraag die wij stellen bij deze resultaten is toch wel; waar gaat al dit geld heen? Met name tijdens de coronacrisis volgt iedereen les vanuit huis, alle faciliteiten waar studenten normaliter gebruik van mogen maken staan stil. Kost een samenwerking met Microsoft Teams nu zoveel geld dat studenten meer moeten gaan betalen? Uit de beschikbare cijfers is geen conclusie te halen. De komende jaren zal blijken of deze stijging voortzet en wat dit betekent voor de Nederlandse student.