Wie won het eerste Amerikaanse debat volgens de media?

Op 29 September vond het eerste Amerikaanse verkiezingsdebat plaats, tijdens dit debat stonden Donald Trump en Joe Biden fel tegenover elkaar. Sprake van debatteren was er in de presidentiële zin van het woord niet, het waren volgens sommige bronnen meer kleuters die het niet eens waren. Wat vonden de Amerikaanse nieuwsmedia hiervan? Vonden ze Trump tekeergaan als een peuter, Biden te grofgebekt, of was er over het algemeen geen touw aan vast te knopen?

In de grafiek hieronder is te zien wat de grote Amerikaanse nieuwsbronnen vonden van het debat. Deze bevinden zijn afgeleid van de twitterberichten van de media en de conclusies die zij hierin trokken. Aan de linkerkant de nieuwsmedia, netjes gesorteerd op aantal (relevante) berichten, en aan de rechterkant de conclusie die getrokken wordt. Veel berichten gingen neutraal (of versta objectief) te werk waarbij ze een quote lieten zien van een kandidaat, of vertelden dat het debat in zijn geheel een rampzalige verschijning was. Omdat er op dan geen echte winnaars zijn, zijn die toch nog even onder neutraal gezet.

Bron: Twitter

Wat vonden de nieuwsbronnen dan voor de rest van het debat? Nou een aantal quotes zijn ‘Trumps avalanche of lies’ en ‘Trump sets the tone for the worst presidential debate in living memory’. Heel positief waren de meesten dus niet echt te spreken over Trump. Opvallend is daarom misschien ook dat FoxNews weinig berichten heeft geplaatst over het debat. The Wasington Post speculeerde dat dat wel eens kon komen doordat het niet goed ging voor Trump, en er daarom voor koos weinig berichten over te plaatsen. Die houding tegenover Fox News en Trump is terug te zien in het aantal berichten waarin ze Trump neerzette als een ongeschikte president en zijn onderbrekende gedrag maar al te graag benadrukten.

The Wall Street Journal staat bekend als een blad dat voor financieel Amerika opkomt, daarom is het niet raar dat zij heel veel neutraal nieuws hierover hebben uitgebracht. Zij lieten meer de lezer het denkwerk doen en hebben de deelnemers daarom vooral veel gequoot. Ook daar kwamen mooie dingen uit zoals de ‘Oh just shut up, man’ van Biden en Trump die de Proud Boys niet afschreef tijdens het debat. Wat opvalt is dat vooral USA Today naast hun neutrale berichten toch relatief veel berichten heeft geplaatst die een pro Trump inhoud bevatte. Dit is vooral verassend omdat het blad algemeen bekend staat als een neutrale krant. De rest van de bladen hebben een redelijk gelijke verdeling tussen neutrale berichten en tweets waarin grote vraagtekens worden gezet bij het gedrag van Trump.

Over het algemeen vond de media het debat dus flink waardeloos, of irriteerde ze zich mateloos aan Trump. Wanneer dit niet het geval was, ging het over Biden die ondanks de onderbreek-barrage van Trump toch goed zijn best deed. Maar dit is zo weinig benoemd dat hij het moet doen met een participatieprijs omdat er tijdens dit debat geen winnaars zijn, maar één grote verliezer. Het Amerikaanse volk dat geen steek dichterbij een goede presidentskeuze is gekomen.