Zorgt pandemie voor het einde van de horeca-economie?

In verband met COVID-19 willen we een kijkje nemen naar de financiële gevolgen die de horeca heeft moeten voorduren. Welke coronamaatregelen bleken fataal en welke horecabranche is er doormiddel van creatieve werkgelegenheid goed vanaf gekomen? Zo zijn veel restaurants zijn bijvoorbeeld overgegaan op aan huis bezorgen, maar niet voor elke horecabranche was er alternatieve werkgelegenheid. Hotels kampte met lege kamers en cafés stuurde mensen noodgewongen naar huis. Hieronder een korte analyse over restaurant- en café-omzetpercentages van het afgelopen jaren. Ook worden hierbij de toekomstverwachtingen van horecaondernemers onder de loep genomen.

Alhoewel er eerst financiële steun is geweest vanuit de regering, moesten alle horeca gelenheden in de zomer het weer op eigen houtje doen. In de grafiek is te zien dat er een flinke omzet daling is geweest bij beide branches. Eveneens is er in de visualisatie te zien dat cafés zwaarder zijn getroffen dan de restaurants.

Opvallend is dat de omzetontwikkeling van de cafés al kelderde vóór de pandemie. In tegenstelling tot restaurants die na een dipje in begin 2019 weer aan het opkrabbelen waren. In de omzetontwikkeling was een grote tegenslag te zien voor alle horecabranches. Al voordat de pandemie de branche in zijn greep had waren de negatieve omzetpercentages al te zien. In het eerste kwartaal van 2020 was er een omzet-tegenslag van -9.9% in de gehele horeca. Cafés werden hard getroffen met een achteruitgang van -14.7%. Laten we het maar niet hebben over het tweede kwartaal van 2020 zoals is aangegeven in de grafiek was dit een diepe domper voor alle horecagelegenheden.

Hoewel de omzetcijfers van Q3 2020 nog niet binnen zijn valt al wel op dat er een aanzienlijk verschil is in de toekomstverwachting van de horecaondernemers. Waar de omzetsverwachting normaal omhoog springt voor het terrasseizoen, is voor de zomer van 2020 een verdere daling te zien. Toch is af te lezen dat het aantal positief gestemde ondernemers op dit moment voor het eerst sinds Q3 2019 groter is dan het aantal negatief gestemde ondernemers.

Wanneer we hierop inzoomen is te zien dat de stemming in slechts twee maanden tijd enorm is veranderd. Vanaf het moment dat de coronamaatregelen ingingen was de reactie overweldigend pessimistisch.  

In de maand juli keken de meeste horecaondernemers weer positiever naar de toekomst. Dat deze positieve reactie werd afgegeven in juli is ook niet geheel onverwacht. Dit is namelijk de maand nadat dat de horecabranche zijn deuren voor het eerst weer opende (op 1 juno).

Bronnen: CBS – Horeca; omzetontwikkeling, KVK – Conjunctuurenquête Nederland