Word datadesigner in Minor EMD editie 13-14

In de Minor EMD word je datadesigner. In een interdisciplinair team werk je aan reële projecten onder begeleiding van ervaren infographic-makers en in opdracht van echte klanten. Je werkt aan statische visualisaties voor krant of boek en aan interactieve producties voor web of mobiel.

De Minor EMD is een halfjaar fulltime onderwijs in infographics en datavisualisatie voor alle HBO- & WO-studenten uit Nederland en daarbuiten

Scroll naar onderen om een aantal posters te zien over projecten die in de eerste en tweede helft van de Minor EMD werden gerealiseerd en blader door deze site om te zien hoe projecten zijn verlopen.

De inhoud van de Minor EMD

Gastdocenten geven een breed overzicht van de huidige praktijk, HU-docenten geven theorievakken, researchvaardigheden en helpen je bij de praktijkopdrachten. We organiseren samen openbare evenementen waarop je je werk presenteert aan relaties en klanten.

 • Datavisualisatie is het vak dat je vooral technische en praktische vaardigheden biedt, die je gebruikt voor het maken van grafische producties, films en interactieve producten, zoals websites en apps. Bij de laatste wordt gewerkt naar prototype en werkende modellen. (Dit vak levert je 5 EC op, er zijn gemiddeld 2 contacturen per week gedurende 20 weken, oftewel de hele Minor)
 • Informatie & Beeld behandelt het omzetten van data in een verhaal. Welke soorten data bestaan er, hoe bewerk je ze en hoe zorg je dat er een zinnig verhaal mee verteld kan worden. Dit onderdeel is 5 EC, met 4 contacturen per week in de eerste helft van de Minor, oftewel 10 weken).
 • Visual Storytelling gaat over de samenhang van vorm, inhoud en functie van visuele informatie. Je leert het vertellen van een coherent en aantrekkelijk verhaal in beeld en tekst, eventueel bewegend en interactief. Ook doe je onderzoek naar bestaande infografieken; hoe zijn ze gemaakt, wat vertellen ze en hoe goed doen ze dat. De 5 EC van dit vak verdien je gedurende de hele minor met gemiddeld 2 contacturen per week.
 • Praktijk & Project is het vak waarin alles samenkomt. Je maakt in een teamverband van drie praktische opdrachten in samenwerking met echte klanten en ervaren designers. In periode A verdien je 5 EC, in Periode 10. Samengenomen besteed je de helft van je tijd in de minor aan deze praktijkopdrachten. Zie hieronder voor een aantal voorbeelden.
Volgend Studiejaar

In september start deze minor voor de derde keer aan de Faculteit Communicatie & Journalistiek (FCJ).

De Minor EMD editie ’13 zal van start gaan met een congres over Data Design en een ‘battle’, waarvan de winnaars hun project naar keuze kunnen uitvoeren. Deze eerste activiteiten worden georganiseerd ism de FCJ en het onderzoeksproject ‘Every Picture Tells a Story’, dat aan de minor is gekoppeld.

Voor vragen over de minor kun je terecht bij Indra van Deemter, informatiemanager en assistent-coördinator (indra.vandeemter@hu.nl) of Carel Kuitenbrouwer, coördinator van de minor en onderzoeker bij Journlismlab (carel.kuitenbrouwer@hu.nl).

Om je aan te melden, ga je naar www.kiesopmaat.nl.

Voorbeelden van projecten uit afgelopen editie

Een greep uit de ongeveer twintig projecten van de laatste editie van de Minor EMD:

 1. Projectmanagementbureau Amsterdam vroeg de invloed van broedplaatsen (centra voor jonge bedrijvigheid en creatieve industrie) op de omgeving te visualiseren.
 2. Voor de gemeente Utrecht werden de voordelen van Open Data voor burgers en het gemeentelijk apparaat zelf inzichtelijk gemaakt.
 3. BrabantWater kreeg eerst een folder voor omwonenden over wat waterwingebieden zijn en hoe ze gebruikt en beschermd worden, later een app om de waterwingebieden zelf al wandelend te verkennen.
 4. Wat zijn de geld- en informatiestromen rond de ov-chipkaart? Wie bewaart welke gegevens over jou als reiziger? Een team studenten bracht dit in kaart in opdracht van De Argumentenfabriek in Amsterdam.
 5. Voor verzekeringsvergelijker Independer maakten studenten de zorgmarkt visueel inzichtelijk. Dit hielp bezoekers van de site bij de keuze om al dan niet over te stappen en de pers om inzicht te krijgen in de bewegingen op de zorgverzekeringsmarkt.
 6. Voor Bureau Mulder Natuurlijk werden presentaties gemaakt van de invloed van vossen op ganzenpopulaties en over het ‘zenderen’ van dieren.
 7. Met mediabureau Inspiring Data ontwikkelde een studententeam ‘Corner’, een onderhoudende en leerzame ipad-app voor vrouwen van voetballiefhebbers.

 

In samenwerking met de Argumentenfabriek bracht een team van drie studenten de geld- en informatiestromen rond de OV-chipkaart in beeld.

 

Bureau Mulder Natuurlijk doet onderzoek naar de invloed van vossen op ganzenpopulaties. In deze opdracht werden onderzoeksgegevens in beeld gebracht en uitleg gegeven over oa. het ‘zenderen’ van dieren.

Voor Brabant werd een folder gemaakt om huis aan huis te verspreiden in de omgeving van de Brabantse waterwingebieden.

 

Open Data is geen hype maar een reële mogelijkheid om burgers te ‘empoweren’. Gemeentes zijn er nog vaak huiverig voor. Deze opdracht had tot doel ambtenaren en bestuurders te overtuigen van de voordelen.

 

Een interactieve applicatie waarin gebruikers uit kunnen zoeken hoeveel de opleiding van hun nakomelingen kosten.

 

 

19. maart 2013 by Carel Kuitenbrouwer
Categories: Algemeen | Leave a comment

Notulen week 9 – FOX |||

Notulen week 9

 

Symbolen:

Maaike en Daniël zijn toch nog niet helemaal tevreden over de symbolen. Het gaat hier vooral op de symbolen voor de crèche (misschien het wagentje met een gebouwtje erbij?), dicht geldt ook bij de basisschool en het voortgezet onderwijs.

 

Het symbool voor de crèche laat een soort levensfase zien, dit zie je niet terug in de symbolen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

 

Bovenste tekstjes boven de fases

Titels boven de fases zijn fijn, maar kunnen misschien nog anders worden vormgegeven. Ze lijken nu precies op de stijl van de blokken in de infographic. Dit is verwarrend. Misschien toch aan andere kleuren, of soort vakken denken. Misschien kunnen de vakken helemaal breed doorgetrokken worden?

 

Kassaband

Kassaband is nog steeds een moeilijk punt. Het lijkt op dit moment niet echt op een kassaband. Je kunt een hele kassa maken, dus de band van de zijkant met een soort kassa erbij. Even googlen op kassaband! Anders is de 3d optie toch beter volgens Maaike.

 

Achtergrond

Als achtergrond is een verloop mooi, maar grijs is niet de beste kleur. Misschien een lichte kleur groen. Dat donker is aan de onderkant en boven lichter is. Dat je ook een soort scheiding hebt tussen onder en boven.

 

Titel

Er moet nog een titel komen boven het intro, zodat mensen ook echt de route willen doorlopen.

 

Bespreking  22-01-2013

Laatste paar punten van de infographic:
– Nieuwe symbolen
– Bovenste tekstjes
– Kassaband
– Achtergrond
– Titel + uitlijnen
– Eindtekst en de colofon moeten meer naar links

Vervolgens zijn we nog twee andere dingen gekomen. Twee teksten van de informatieknop moeten er nog komen (de laatste twee) en de vraagzin in de zwarte cirkel moeten gecentreerd worden. Dit zal Arjan op zich nemen.

Projectverslag:
Dit gaat aardig goed. Lisette is hier de eindverantwoordelijke voor. Om het onderdeel van de schetsen de goede volgorde te geven is dit onderverdeeld. Er is van het begin tot aan het eindproduct namelijk veel veranderd.
Marianne: symbolen
Arjan: de kassaband

Poster:
Deze is bijna af. De laatste paar feedbackpuntjes die zijn toegepast moeten ook in de poster worden veranderd. Marianne is hier de eindverantwoordelijke voor. Producten nodig:
– de goede kassabon
– de infographic zonder het verloopje op de achtergrond. Dit wordt te druk in de poster.

Presentatie:
Er is een ruwe indeling gemaakt voor de presentatie. Marianne is hier de eindverantwoordelijke voor.
– De opdracht en de Argumentenfabriek
– Hoe zijn we begonnen / welke vraag hebben we gekozen / welke informatie gezocht
– Schetsen / besprekingen / feedback / tussenproducten / waarom een prototype?

22. januari 2013 by lisette.siebols
Categories: De Argumentenfabriek, FOX III | Leave a comment

Planning laatste week (team vijf)

Planning

Animatiefilm van het jaarverslag 2012 Utrecht Valorisatie Centrum

22 januari

Deadline: poster inleveren via dropbox

Overleg met de opdrachtgever. Doel definitieve oké op ons storyboard
Alle geluidjes voor de animatie verzameld

 

23 januari

Animatie 75% met voice-over

 

24 januari

Animatie 90% met sound design en goed getimed
Eind van de dag afspraak met de opdrachtgever, zodat laatste foutjes eruit gehaald kunnen worden

 

28 januari

Animatie 100%

 

31 januari

Eindpresentatie

 

1 februari

Deadline: inleveren projectdossier en eindproducten (via schoolvoorjournalistiek)

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 7 (team vijf)

Week 3

Maandag 14 januari hebben we de voice-overs opgenomen. Jessica heeft de teksten ingesproken. We hebben alleen moeite met het openen van de voice-overs op onze eigen computers, omdat we geen FinalCutPro hebben.

Jessica is ondertussen bezig met het zoeken naar achtergrondgeluidjes.

Woensdag stond een afspraak met Arent gepland, maar is gecanceld wegens het weer. We hebben alles gemaild. Hij vraagt om een goede planning, volgende keer wilt hij de voice-overs eronder horen en ook de geluidseffecten. Nog steeds wacht hij (en wij ook) op een definitieve goedkeuring van het storyboard.

Jeltien heeft het storyboard weer aangepast en een planning gemaakt. Jessica is begonnen met het maken van de poster.

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 6 (team vijf)

Week 51 en Week 1 = vakantie

Jeltien heeft een strakke verbeterde storyboard gemaakt en Jordi heeft al een aantal voorbeeld filmpjes gemaakt. Het ziet er goed uit, op een aantal schoonheidsfoutjes en verbeterpunten (volgens de opdrachtgevers) na. Er missen nog achtergrondgeluiden en voice-over teksten.

 

Week 2

Maandag 7 januari bespraken we weer met Arent wat we tot nu toe hebben. Hij hamert wel op een goed gekeurd storyboard. We hopen dat de huidige versie die we hebben nu wordt goedgekeurd door de opdrachtgevers. Jordi heeft het meeste nu geanimeerd.

De directeur van VC ziet het nog niet helemaal zitten. Bepaalde dingen wilt hij toch nog anders hebben. De grafieken moeten ook een leuk beeld hebben, zoals lampjes erin of poppetjes erop. Ook moet de Pressure Cooker erin verwerkt worden. Er zijn nog een aantal gegevens die verandert moeten worden en enkele beelden aan het begin worden omgedraaid.

 

 

 

 

 

Arent verwacht ook dat we aan de voice-overs beginnen.

 

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 5 (team vijf)

Week 51

We hebben geen afspraken staan nu, omdat Arent niet kan en de opdrachtgevers op vakantie gaan. We zijn zelf wel al bezig met schetsen te digitaliseren en voice-over teksten te formuleren. We krijgen af en toe aantekeningen toegestuurd van de opdrachtgevers en het commentaar proberen we te verwerken in onze tekeningen.

We zijn het niet altijd eens met de opmerkingen. Af en toe worden dingen verandert die niet passen in de stijl waarmee we aan de gang zijn gegaan. Ook  veranderen de cijfers en feiten af en toe of worden er dingen weggehaald. Het is een beetje lastig, maar we proberen een gulden middenweg te vinden.

 

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 4 (team vijf)

Week 50

Dinsdag 11 december gingen we weer naar Arent in Amsterdam. We lieten hem de eerste versie van ons storyboard zien. Hij was naar onze mening wel tevreden, maar we moeten zekerheid hebben van de opdrachtgevers voordat we ermee aan de slag kunnen gaan. Ook missen we nog een aantal plaatjes, voornamelijk voor CE, dit omdat ze heel weinig informatie te vertellen hebben.

Storyboard pagina 1
Storyboard pagina 2
Storyboard pagina 3

Een aantal schetsen worden door Jeltien in Illustrator gezet, zodat Jordi het in een animatie kan plaatsen. Wat mogelijk is probeert hij al te animeren.

Concept ontwerp

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 3 (team vijf)

Week 49

Maandag 3-12 om twee uur hadden we een afspraak met Arent. We hadden veel informatie bij ons, maar niet overzichtelijk. We wisten ook totaal niet wat we ermee moesten. Daarom zette hij ons aan het werk. We moesten een mindmap maken en de informatie ordenen en vervolgens uitzoeken wat we wel en niet willen gebruiken.

Donderdag 6-12 hadden we om half elf een vergadering met VC. We lieten de mindmap zien en vroegen wat hier nog aan ontbrak. Ook legden we ze al wat visuele ideeën voor. We dachten hierbij aan poppetjes die ze al eerder in een powerpoint hadden gebruikt, alleen dan meer gepersonaliseerd. Hier was Jeanette wel tevreden over.

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 2 (team vijf)

Week 48

Maandag 26-11 hadden we om half eerst onze tweede afspraak met UtrechtVC. We vertelden heb wat we op dat moment in gedachten hadden om in het filmpje te stoppen, ook stelden we vragen wat zij nog meer willen zien in het filmpje en hoe ze verwachten dat het eruit komt te zien.

Voorbeeld van een jaarverslag zoals zij het graag zouden willen zien.

Erop volgend hadden we om twee uur een afspraak met Arent, van in60seconds. Hij is aan ons toegewezen als designer. We vertelden hem wat VC van ons verwacht en bespraken een aantal ideeën om het te visualiseren. Omdat we verder nog niet veel informatie hadden, was de eerste afspraak relatief kort.

We zijn die week begonnen met het sorteren van de informatie. We kregen van Jeanette ook weer nieuwe informatie toegestuurd.

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

Logboek 1 (team vijf)

Week 47

Op woensdag 21-11 maakten we kennis met onze opdrachtgevers. Dit is het Valorisatiecentrum in Utrecht, met als contactpersoon Jeanette Verstappen.

Valorisatie betekent kennis omzetten in waarde (voor de maatschappij). VC is een overkoepelende organisatie met drie takken: UtrechtINC, UtrechtCE en Utrecht Holdings. UtrechtINC helpt startende ondernemers met het realiseren van hun ondernemersdroom. UtrechtCE stimuleert het ondernemerschap. Utrecht Holdings helpt bij het aanvragen van patenten bij nieuwe ideeën en vindingen. VC krijgt ieder jaar geld van de kennisinstellingen van het Utrecht Science Park: de Hoge school Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Ieder jaar wordt er een rapport naar deze instellingen gestuurd om te laten zien waar het geld aan besteed wordt en wat de resultaten en doelen zijn. Het is geen commercieel praatje om ‘weer’ aan geld te komen, want dat geld krijgen ze al. Onze opdracht is om het jaarrapport op een simpele en leuke manier te laten zien. Dit is door middel van een filmpje of animatie. Het liefst hebben ze nog dat dit opgedeeld kan worden zodat de verschillende organisaties alleen hun eigen deel kunnen laten zien.

21. januari 2013 by jessica.deroo
Categories: Team Vijf | Leave a comment

← Older posts