Actualiteit in beeld: visualisaties na data-onderzoek

De studenten moesten door middel van eigen data-onderzoek achtergronden visualiseren bij actuele thema’s. Daarbij werden geen enkele stap (data verzamelen, opschonen, analyseren en visualiseren) overgeslagen. Bekijk de resultaten:

Groep 1 (Rosie Blankers, Susanne Boer, Michel Gerritsen & Job de Leeuw)

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.40.42
Klik op de afbeelding om de volledige visualisatie te bekijken.

 

Groep 2 (Gerrit Doelman, Rachelle de Keijzer, Dominique Marks & Yassine Sabri)

Print
“Voorheen hoorde je in de trein dat deze met ‘een vertraging van een x aantal minuten aankomt op het eindstation’. Tegenwoordig is het juist andersom. Hoe vaak wordt er nu wel niet omgeroepen: ‘Deze sprinter/intercity komt op tijd aan op … .’ Naar aanleiding van deze observatie gingen wij op zoek naar informatie over veelvoorkomende treinstoringen in Nederland. Al snel kwamen wij uit bij de website rijdendetreinen.nl. De verstrekte data maakt per dag inzichtelijk welke trein, station of traject een storing/vertraging heeft gehad. Op basis van de data hebben een infographic samengesteld die een breed overzicht geeft.”

 

Groep 3 (Edwin de Bruijn, Nick Hellendoorn, Amber van Houdt & Sam Ruijter)

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.34.32
“Naar aanleiding van een recente schietpartij op een school in Oregon, waarbij tien doden zijn gevallen, hebben wij ‘Active Shooter’-incidenten in de Verenigde Staten onderzocht. Een Active Shooter is volgens de FBI een persoon die betrokken is bij het doden of poging tot doden in een bevolkt gebied. We zijn de data ingedoken die gepubliceerd zijn door de FBI in een rapport uit 2013. Dit onderzoek van de FBI heeft incidenten onderzocht vanaf 2000 tot en met 2013. Op basis van eigen analyses van de data hebben we de volgende infographic samengesteld, om een overzicht te bieden aan lezers die net als wij op zoek zijn naar meer informatie bij dit onderwerp.” Klik op de afbeelding om de volledige visualisatie te bekijken.

 

Groep 5 (Henk Batenburg, Ilonka Koerselman & Floris Willemsen)

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.33.06
Klik op de afbeelding om de volledige visualisatie te bekijken.

 

Groep 6 (Adil Eljazouli, Rosalie Schraven, David van Valkengoed & Marjolein van Wouden)

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.30.22
“Euthanasie is een beladen onderwerp. Als het in het nieuws over euthanasie gaat, dan gaat het vaak over persoonlijke verhalen en procedures. Harde cijfers over het aantal euthanasiegevallen worden nauwelijks genoemd. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de cijfers van euthanasie in Nederland in kaart te brengen op basis van de meest recente door het CBS vergaarde data (2010).” Klik op de afbeelding om de volledige visualisatie te bekijken.

 

Groep 7 (Wouter Nijeboer, Mike Rietman, Linda Schulp & Joost Van Zwieten)

 

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.43.33
“Iedereen is wel eens ziek, maar in welke sector zijn de meeste zieken, en zijn er grote verschillen tussen de verschillende sectoren? Sinds 2005 vraagt het CBS samen met het TNO elk jaar een grote groep werknemers naar hun verzuimduur en -frequentie. De resultaten van deze Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden worden elk jaar door het CBS gepubliceerd en door grote media overgenomen in hun berichtgeving. Hieruit hebben wij de meest opvallende gegevens op een rijtje gezet voor het jaar 2014.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.