Regular Expressions tutorial

We kennen allemaal wel de zoekfunctie binnen programma’s zoals Word of Excel. Rechts bovenin typ je iets in en vervolgens wordt er in het document netjes aangegeven of de door jouw gezochte zoekopdracht in het document voorkomt. Dit is handig voor als je snel iets wil opzoeken en niet je hele document wil doorspitten. Nu zijn deze zoekfuncties speciaal gemaakt voor het zoeken in een bepaald programma. Er is ook een manier van zoeken die je kunt toepassen in bijna alle programma’s: Regular Expressions of RegEx.

In de handleiding over Regular Expressions leer je de volgende dingen:

1. Begrijpen wat Regular Expressions zijn en wat je ermee kan
2. De taal van Regular Expressions begrijpen
3. Begrijpen hoe Regular Expressions in elkaar zitten
4. Zelf (simpele) Regular Expressions opstellen
5. Het opschonen van een dataset met Regular Expressions

In de handleiding staan een aantal oefeningen, zodat je direct aan de slag kan met het leren van de tool. Alles wat je nodig hebt qua data staat ook in de handleiding. Succes!

Supermarkt Jumbo écht de goedkoopste?

De goedkoopste supermarkt voor A-merken van Nederland. Zo mag Jumbo zich volgens de Consumentenbond noemen (Consumentenbond, 2020). Jumbo beweert dat zij de goedkoopste bij jou in de buurt zijn. Klopt dit eigenlijk wel?

Om te kijken of Jumbo daadwerkelijk de goedkoopste is hebben wij de website van Jumbo vergeleken met de markleider in de supermarktenbranche, Albert Heijn (Trouw, 2020). Door middel van scrapen van beide websites zijn prijzen vergeleken. Door het ruime assortiment op de websites hebben wij ons gericht op zoet broodbeleg. Hier valt op dat de prijzen van producten best overeen komen of het is voordeliger bij Jumbo. Jam van Bonne Maman Aardbeien Confiture 370 gram is bijvoorbeeld €0,20 goedkoper bij Jumbo. De Viervruchten variant scheelt slechts €0,02 in het voordeel van Jumbo. Jumbo is niet altijd goedkoper, maar biedt producten ook aan voor dezelfde prijs. De prijs van De Ruijter Hagelslag melk 380 gram is hetzelfde bij zowel Jumbo als Albert Heijn. Verder is er nog een uitschieter voor de hazelnootpasta. Bij Albert Heijn kost AH Hazelnootpasta 400 gram €1,30 en bij de concurrent Jumbo Hazelnootpasta 400 gram €0,96 kost. Een verschil van €0,34. Verder zijn de prijzen van het zoet broodbeleg omme nabij hetzelfde.

Echter, zoals eerder benoemd baseert de Consumentenbond de uitspraak op Jumbo op A-merken. Ondanks dat de Nutella Hazelnootpasta 200 gram en 825 gram hetzelfde kosten bij Albert Heijn en Jumbo, geldt dit niet voor de tussenmaten 400 gram en 600 gram. 400 gram is bij Albert Heijn €0,18 goedkoper en 630 gram €0.30. Jumbo is in dit geval niet de goedkoopste in de buurt qua A-merken waarop deze claim is gebaseerd. Het gaat hier niet over een paar cent.

Toch hoeft Jumbo zich met Hazelnootpasta geen zorgen te maken. Wat blijkt: consumenten die ontwijken consequent A-merken en kiezen voor budgetmerken. Gemiddeld ben je als consument rond de 40 procent goedkoper uit (Man Man, 2020). En Hazelnootpasta van Jumbo is slechts €0,96.

Jumbo is niet te goedkoopste in alle producten. Dit neemt niet weg dat ze de goedkoopste zijn van Nederland in A-merken. Het ligt er maar net aan wat jij koopt bij je supermarkt. Als je dan toch voor Hazelnootpasta gaat zouden wij zeggen: ga snel naar Jumbo met een Nutella Hazelnootpasta pot van 400 of 600 gram, want volgens de ‘Laagsteprijsgarantie’ van Jumbo, zou deze niet goedkoper kunnen zijn bij de concurrent. Heb jij weer een gratis pot Nutella in de voorraadkast.

Disclaimer: De uitspraken zijn gericht op zoet broodbeleg en in het specifiek de Hazelnootpasta.

De wondere wereld van Hype-based consumptie

TikTok is een social media-app gemaakt door het Chinese Bytedance. Het platform heeft dagelijks honderden miljoenen gebruikers en is niet meer weg te denken onder jongeren en jongvolwassenen.

Het idee is simpel: gebruikers uploaden filmpjes van zichzelf waarin ze iets playbacken, een supersnelle kookworkshop geven of waarin ze op aanstekelijke wijze dansen. En dit allemaal binnen 30 seconden. In de app kan je gebruik maken van een grote database vol populaire geluidsfragmenten en liedjes die je over jouw eigen video heen kan zetten. Ook kan je zelf een geluidsfragment toevoegen. Mocht jouw filmpje veel bekijks krijgen dan staat het binnen enkele uren op de #foryou homepage waar de views en de likes exponentieel doorgroeien.

Door middel van korte video’s die zich non-stop achter elkaar afspelen en door het feit dat je elkaar door middel van audio fragmenten na kan doen zorgt TikTok voor razendsnelle Hype-based consumptie. Dit resulteert in kanalen met reusachtige volgersaantallen.

Doordat Tiktok een open source programma is, is er ook een mogelijkheid om verschillende elementen op gebruikerspagina’s te scrapen. Ons leek het interessant om in te zoomen op een selectie van de meest-gevolgde tiktokkers (met uitsluitsel van de allergrootste accounts). Hierdoor zijn we op de bracket van 40 tot 55 miljoen volgers gekomen. Binnen deze bracket zijn we gaan kijken naar de share- en view- en commentstatistieken van de 20 laatst geposte video’s. In de visualisaties hieronder zie je de uitkomsten.

Interessant is om te zien is dat Will Smith, die met 46 miljoen volgers een van de relatief kleinste volgersgroepen heeft, toch erg vaak gedeeld word. Op het gebied van reacties word zijn kanaal wel voorbij gelopen door Bella Poarch, Tiktok en Dixie D’amelio. een ander opvallend gegeven is dat @SpencerX 52 miljoen volgers heeft, maar in elke categorie achterblijft in de cijfers. Navigeer jezelf door de verschillende tabs om achter meer interessante weetjes te komen!

Scrapen zonder grenzen?

De scraping toegankelijkheid van Tiktok zorgt ook voor enkele grijze gebieden. Het is namelijk mogelijk om via scrapen achter de bio’s van alle TikTok gebruikers te komen. De Bio is het onderschrift van een profiel waarin mensen een korte tekst kunnen plaatsen. Bij populaire Tiktok gebruikers staat er vaak een zakelijk e-mailadres in deze beschrijving. Daarnaast is het door middel van scraping ook mogelijk om één target account te selecteren en vervolgens het ”gerelateerde accounts” element te scrapen. Dit proces kan je eindeloos herhalen totdat je een hele grote database hebt van gerelateerde op gerelateerde accounts (enzovoort). Hieronder zie je een voorbeeld waarbij we het account @jasonderulo hebben gebruikt.

Door deze twee scrapes met elkaar te combineren kan je dus in rap tempo een leadbestand maken op een specifiek onderwerp. Of TikTok dit ooit zo bedoeld heeft blijft de vraag, maar de mogelijkheden zijn er!

PDF naar CSV tutorial

Ga aan de slag met deze tutorial. Je leert te werken met twee verschillende tools waarbij je een PDF-bestand kan omzetten naar een CSV-bestand. Daarnaast leer je over de voor- en nadelen, de problemen die je tegen kunt komen en hoe je deze oplost.

Klik hieronder om de handleiding en dataset te openen:

De handleiding
Dataset

Door: Simone Helgers, Lisa van der Hoek, Thessa de Bree, Demi Spaargaren

InDesign tutorial

Altijd al willen weten waar Adobe InDesign jou bij kan helpen? Check dan nu onze tutorial. Houd er rekening mee dat we de basics overslaan en uitgaan van een aanwezige basiskennis. We leggen je in een snel tempo uit hoe jij jouw proces-poster mooi opmaakt in InDesign! Mocht de video te snel gaan, dan kun je hem altijd even pauzeren. Zo kan iedereen zijn eigen tempo aanhouden. Let op, in de tutorial wordt er met sneltoetsen gesproken over ctrl, als je een macbook gebruiker bent is dit cmd.

Door: Lisa van der Hoek, Simone Helgers, Thessa de Bree & Demi Spaargaren

Tutorial RAWGraphs

Tijdens de minor Datavisualisatie en Infographic hebben wij een tutorial gehouden over RAWGraphs. RAWGraphs is een gratis online tool waarmee mensen zonder enige ervaring met coderen, zelf makkelijke visualisaties kunnen maken. 

Om deze tool te begrijpen hebben wij een handleiding gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je gebruik kunt maken van RAWGraphs. In deze handleiding hebben wij één dataset gebruikt. Als je deze dataset niet wilt gebruiken, staan er ook genoeg andere op RAWGraphs zelf.

De dataset

Gemaakt door: Mei-Li Witsenboer, Jochem Bosboom, Marieke Hurkens en Lyn van Asch

Eén oog en uit op de buit

De Verkaufsbücher zijn een aantal boeken waarin gedetailleerd staat beschreven hoe meer dan 7.000 Joodse panden zijn onteigend en door oorlogskopers zijn buitgemaakt.
In de Verkaufsbücher komen een aantal namen vaker voor, zo ook de naam Berendina Hermans-Helsloot. Haar naam komt 62 keer voor als koper van onteigende Joodse panden. Wie is deze mysterieuze dame en waarom staan er zoveel panden op haar naam?

Emile en Berendina
Emile Theodore Antoine Hermans wordt op 7 mei 1898 geboren in Amsterdam. Na zijn studie rechten vestigde hij zich als advocaat in Amsterdam, waar hij weinig successen behaalde. Wel ontmoette hij hier Berendina Evelina Maria Helsloot. De twee worden verliefd en trouwen op 28 juni 1934.

Berendina Evelina Maria Helsoot. Bron: Beltzer

Het jaar ervoor is Emile lid geworden van de NSB en werd een zeer actief lid in de Larense gemeenschap. Hij kwam hierbij zó ver op voor het Duitse gedachtegoed, dat hij een oog verloor in een ruzie nog voordat de oorlog begon. Toen de Duitsers Nederland bezetten besloot hij actief te gaan samenwerken met de NSB en organiseerde vele feestjes samen met de bezetter. Door de Duitsers werd Emile in 1942 benoemd tot Treuhändler, dit is iemand die namens het Duitse bestuur toezicht hield op Nederlandse bedrijven en ook kon optreden als bewindvoerder. Voor Emile hield dit met name in dat hij de mooie spullen zelf doorverkocht en winst maakte. Door de vele kennissen die hij heeft opgebouwd in de afgelopen jaren komt hij in contact met diverse makelaars die zich bezighouden met Joods onroerend goed. Hij en Berendina besluiten diverse panden te kopen en betrekken zelf de villa aan het Albert Hahnplatsoen 27 in Amsterdam. Om aan meer panden te komen, gaat Emile de samenwerking aan met Antoon Groenewegen. Mede dankzij Antoon lukt het Emile om 93 panden te bemachtigen tijdens te oorlog. In het kaartje hieronder zie je de verschillende panden in Amsterdam die Emile heeft bemachtigd. Bij een aantal huizen lees je het verhaal van de Joodse bewoner(s).

Antoon Groenewegen
De naam van Antoon Groenewegen komt enkele keren naar boven rondom Emile en Berendina. Via een kennis leerde Emile hem  kennen en besloten samen te gaan werken rondom het onteigen van huizen van Joden. Dit deden ze als volgt: Antoon gaf Joden tegen veel geld de illusie dat hij ze kon helpen onderduiken of vluchten naar het buitenland. Nadat de Joden hem betaald hadden, gaf hij ze aan bij de geheime Duitse inlichtingendienst (SD). De Joden werden vervolgens opgepakt en hun huizen onteigend. Daarna kreeg Emile als eerste de kans om ver onder de marktwaarde huizen te kopen. Waarna Groenewegen hem hielp van de verkoop van deze panden voor 110% van de marktwaarden. Groenewegen had namelijk een breed netwerk varieende van Italiaanse ijsventers tot Chinese zwarthandelaren, af en toe ging dit wel wat moeilijk door zijn spraakgebrek. Wanneer kopers twijfelde of het huis niet van een Jood was geweest, kwam Berendina in het spel want de huizen stonden namelijk op haar naam. Berendina was zogenaamd de eigenares die de panden al jaren in haar bezit had. Dat zij een vrouw was speelde mogelijk voor de kopers mee in het geloofwaardigheidsproces. Als de verkoop afgerond was werd de opbrengst tussen Emile en Antoon gedeeld.

‘’Een vreemd team derhalve: een advocaat met een glazen oog en een verkoper met spraakgebrek.’’

Bron:
Historisch Nieuwsblad

Na de oorlog
Als de geallieerde Nederland bevrijden wordt Emile vrijwel direct opgepakt en komt in het Centraal bewarings- en verblijfskamp Crailo in Laren terecht. Hier krijgt hij 12 jaar gevangenisstraf en wordt hij niet alleen ontzet uit alle ambten, maar ook zijn passief en actief kiesrecht wordt hem ontnomen. Ook Berendina wordt opgepakt en komt vast te zitten in Centraal Bewarings- en Verblijfskamp te Westerbork waar ze werkte als assistente apotheek. De precieze datum van haar vrijlating is niet bekend, maar dit gebeurde wel al vlak na haar arrestatie.

Tijdens dit gevangenschap doet het Nederlands Beheerinstituut onderzoek naar vermogens van landverraders en liquideert deze vermogens ook. Het instituut komt erachter dat het echtpaar nog maar drie panden in Amsterdam bezit heeft en wil deze terugvorderen. Echter heeft het echtpaar voor het einde van de oorlog met behulp van Emile’s broer deze panden ondergebracht in een stichting genaamd Bemba. Hiermee wil het echtpaar verduisteren dat ze deze panden van de NSB hebben gekocht in de oorlog door het te doen laten lijken of Berendina deze panden helemaal zelf heeft gekocht en ze wil gebruiken voor haar stichting. Emile heeft hier volgens Berendina dan ook niks mee te maken.

De slimme zet van het echtpaar is geweest dat Emile in de tijd van de oorlog vrijwel alle panden al op Berendina’s naam heeft gezet. Hierdoor lijkt het net of het inderdaad Berendina is die de panden heeft gekocht voor een stichting. Daarnaast heeft Berendina altijd volgehouden, al in de oorlog zelf, dat ze anti-Duits is. Echter geloofde de rechter dit verhaal niet en vordert hij de laatste panden van het echtpaar.

Wat heeft echtpaar verdiend aan alle huizen?
Zelf schatte Emile zijn winst op 30.000 gulden (150.000 euro) tijdens zijn verhoren, maar in werkelijkheid was dit maar een schim van wat hij verdiend had. De precieze winst is namelijk niet te achterhalen, omdat vrijwel alle handel op de zwarte markt plaats vond. Waardoor verkoopprijzen niet beschikbaar zijn.

Echter verloren ze door het toedoen van het Nederlandse Beheerinstituut vrijwel hun hele vermogen. Daarnaast mocht Emile door zijn status als landverrader niks erven toen zijn vader overleed.

Na zijn vervroegde vrijlating in 1952 verlaat Emile zonder vrijwel nog enig vermogen te hebben de gevangenis. Hij verhuist samen met Berendina naar Düsseldorf. In zijn afscheidsbrief die hij vlak voor zijn overleiden in 1959 schrijft toont hij berouw en bekent hij schuld door het door hem aangerichte leed.

Wat doet een farmakundige?

Tijdens de minor Datavisualisatie & Infographics zijn wij als projectgroep met verschillende opleidingsachtergronden gekoppeld aan een externe opdrachtgever om een vraagstuk op te lossen. In ons geval was dit de opleiding Farmakunde van de Hogeschool Utrecht.

De hbo-opleiding Farmakunde leidt je op tot farmakundige. De farmakundige vormt een schakel in de keten van de farmaceutische industrie, farmaceutische groothandel, (ziekenhuis)apotheek, huisarts en specialist, zorgverzekeraar, patiënten, patiëntenorganisaties en overheid. Je leert hoe je om kunt gaan met deze verschillende sectoren. Management, ICT en communicatie zijn de belangrijkste componenten van de studie. Het vraagstuk waar opleidingscoördinator Ellen de Jong mee kampte was als volgt:

‘’Hoe communiceer je naar de potentiële werkgevers wat een Farmakundige voor je bedrijf kan betekenen?’’

De reden dat dit een lastig vraagstuk is, is omdat de opleiding Farmakunde pas sinds 2001 bestaat en alleen op de Hogeschool Utrecht wordt gegeven. Hierdoor is de opleiding relatief onbekend vergeleken met andere studies. Daarnaast is het farmaceutische werkveld een vrij gesloten wereld waar het niet makkelijk is om tussen te komen.

Het onderzoek
Voor dit project hebben wij onder andere gebruik gemaakt van de uitkomsten van een enquête onder alumnistudenten van de desbetreffende opleiding. Ook hebben wij diepte-interviews afgenomen met hogeschooldocenten die werkzaam zijn (geweest) in de verschillende branches. Verdere kennis hebben we opgedaan door middel van deskresearch naar de verschillende branches.

Binnen deze branches hebben wij ons visueel gefocust op de drie soorten, namelijk de apothekenbranche, de farmaceutische industrie en “bijzondere branches”. Onder de “bijzondere branches” vallen ICT, marketing & sales, overheidsfuncties en functies bij de zorgverzekeraars. De reden dat deze branches hieronder vallen is omdat men niet meteen de link legt tussen deze functies en een farmakundige. En juist die bewustwording willen wij vergroten!

Door regelmatig te schakelen met opdrachtgever Ellen zijn we op het idee gekomen om ons enkel te focussen op wat écht relevant is voor potentiële werkgevers in deze industrie. Denk hierbij aan de belangrijkste competenties van farmakundigen, de bereidheid om door te leren, de mogelijke banen die farmakundigen kunnen bekleden binnen verschillende bedrijven en concrete voorbeelden van de werkzaamheden.

De ontwerpkeuzes
Aangezien er vrij veel tekstuele informatie aan dit vraagstuk vastzit hebben we voor een interactieve visualisatie gekozen. Op de eerste pagina vind je algemene informatie over farmakundigen. Er is op deze pagina gekozen voor een bedrijfsgebouw met meerdere afdelingen, om zo aan te duiden dat farmakundigen erg divers inzetbaar zijn. Verder vind je op deze pagina doorklikmogelijkheden naar de drie eerdergenoemde branches. Op de branche specifieke pagina’s kun je op verschillende elementen klikken die verwijzen naar pop-up schermen met meer diepte-informatie. Op onderstaande afbeelding zie je het proces uitgelegd. Klik op de afbeelding om de interactieve pagina’s te bezoeken!

En wat nu?
Nu de visualisaties klaar zijn kan het eindproduct middels een campagne worden uitgezet richting de relevante doelgroepen. Denk hierbij aan werkgevers, HR-afdelingen, stakeholders of werknemers in het algemeen. Dit alles om de bewustwording rondom farmakundigen te vergroten.

Gemaakt door: Lars de Nijs Bik | Joyce van Grinsven | Thessa de Bree

How-to video Premiere Pro

Video kan een ontzettend handige manier zijn om een (data)verhaal mee te communiceren. De combinatie van beeld en geluid trekt de aandacht en blijft ook nog eens beter hangen. Er zijn verschillende programma’s waarmee je video’s kan bewerken en eentje daarvan is Adobe Premiere Pro. In de video hieronder vertellen wij over de basics van Premiere Pro. Na het kijken van het filmpje weten jullie hoe je zelf een simpel filmpje maakt in Premiere Pro.

Wil je graag verder leren? Hieronder staan links naar filmpjes waar je meer kunt leren over bepaalde functies van Premiere Pro.

Kleurcorrecties
Audiocorrecties
Overgangen
Effecten

Naast handige tutorials op YouTube kun je ook veel informatie vinden op de hulpservice website van Adobe. Hierop kun je bijna alle antwoorden op je vragen vinden.

Succes met het leren van de tool!

Loek, Yannick, Niels en Juul

How-To Video – Charticulator

Altijd al willen leren hoe je gemakkelijk en gratis mooie datavisualisaties kan maken? Dan ben je op de goede plek beland! In deze tutorial leggen wij jullie uit hoe je dit met het datavisualisatie programma Charticulator kan maken. In deze how to video nemen we je mee in de wereld van Charticulator en laten we je zien hoe het programma werkt.

Voor de voorbeeld datavisualisatie in deze video is gebruik gemaakt van de volgende datasets:

Je kan deze datasets gebruiken om zelf te oefenen met Charticulator.
Hopelijk zien we je snel op Charticulator.com!

Door: Florian de Vries, Lars de Nijs Bik, Laura Vernooij en Susan van Antwerpen.