In CampusCam vertelde hoofdpijnpatiënt Marieke over haar medicatieafhankelijke hoofdpijn, ook wel middelenafhankelijke hoofdpijn genoemd. Ondanks dat bijna niemand bekend is met deze chronische hoofdpijn, is het in Nederland veel voorkomend. Veel mensen met deze hoofdpijn weten het zelf vaak niet eens. CampusCam zet hieronder een paar symptomen op een rijtje.

 

 

Er is grote kans op middelenafhankelijke hoofdpijn als iemand:

  • 15 of meer dagen per maand hoofdpijn heeft,
    én
  • drie of meer dagen per week pijnstillers (2) tegen hoofdpijn gebruikt, of
  • dagelijks in totaal minstens vijf producten met coffeïne (bijv. koffie, thee, cola of andere coffeïnehoudende dranken) gebruikt.
  • Ook hoofdpijn bij het wakker worden en toenemend gebruik van pijnstillers (omdat ze niet meer werken) kan wijzen op middelenafhankelijke hoofdpijn.

 

INFORMEREN

Vooral het eenvoudig te verkrijgen paracetamol is wat dat betreft een grote boosdoener. In de uitzending van CampusCam deed onder andere de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten de uitspraak dat er wat dat betreft meer voorlichting moet komen, of meer informatie op de bijsluiter.

Daarom werd in 2006 al een campagne georganiseerd in samenwerking met het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. De bedoeling was om de consument beter te informeren over de hoofdpijn. Maar, blijkt ook uit rondgang bij patiënten, zijn die pilletjes niet gewoon veel te makkelijk mee te krijgen bij de drogist?

 

VRIJE VERKOOP

Paracetamol behoort tot de zogenoemde AV-middelen (Algemene Verkoop, vrije verkoop). Geneesmiddelen met de AV-status zijn geneesmiddelen met een verwaarloosbaar risico waardoor deskundig toezicht bij de verkoop niet nodig is. Dat betekent dat deze dus ook bijvoorbeeld bij de supermarkt mogen worden verkocht, zonder dat daar deskundig personeel aanwezig moet zijn om uitleg te geven over het medicijn.

In de Geneesmiddelenwet (2007) is wel de noodzaak van voorlichting en toezicht bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen officieel vastgelegd. Bij gecertificeerde drogisterijen wordt een kassacheck uitgevoerd, waarbij klanten wordt gevraagd of ze behoefte hebben aan advies of informatie over het geneesmiddel. Niet alle drogisterijen zijn dus verplicht zo’n check uit te voeren.

 

Klik hier voor een interview met neuroloog Hans Carpay, die verteld dat veel patiënten onderbehandelde migraine hebben.